ROBIJAŠI, NASILNICI I PROPALICE To su dečki koji večeras prijete Tottenhamu na Wembleyu

Foto: Getty Images/Guliver Image

ŠTO JE zajedničko tipu koji je sjedio godinu i pol u zatvoru jer je premlatio nekoga, tatoo majstoru, radniku u supermarketu, volonterima i Tottenhamu?

Na prvi pogled ništa. No svi oni će se večeras (20:45) naći na Wembleyu u ponovljenoj utakmici 4. kola FA Cupa u jednoj od nevjerojatnijih priča u povijesti najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu. Maleni Newport County AFC i veliki Tottenham Hotspur, klub čiji je oružar vjerojatno bolje plaćen od svih nogometaša Newporta zajedno.

Osam minuta dijelilo ih je od najvećeg uspjeha u klupskoj povijesti i jedne od najvećih senzacija ove sezone. Golom Padraiga Amonda "Exilesi" su u prvoj utakmici 4. kola FA Cupa vodili na svojem Rodney Paradeu 1:0 protiv velikog Tottenhama, da bi Spurse neviđene blamaže spasio tko drugi nego Harry Kane u 82. minuti. To je Tottenhamu osiguralo ponovljenu utakmicu na Wembleyu. Utakmicu koja je Spursima samo nepotrebno opterećenje za ionako pretrpan rasporedu, ali utakmicu koja je šarenoj družini s jugoistoka Walesa nagrada za sve što su proživjeli zadnjih godina.

Bilo je, zaista, svega. Stariji čitatelji možda će se sjetiti Kupa pobjednika kupova iz 1981. godine kad je Newport County FC dogurao do četvrtfinala i tijesno izgubio od njemačkog Carl Zeiss Jene. Osam godina kasnije proglasili su bankrot, klub je ispao iz sustava Football League i gašenje je bilo jedina opcija zbog samo 300.000 funti duga. Ime su, ipak, spasili navijači. Njih 400 osnovalo je novi klub Newport County AFC te iz osme lige polako krenulo uzbrdo.

S godinama su ponovno dogurali do Football Leaguea iz koje su skoro ispali prošle sezone, kad su 12 kola prije kraja bili 11 bodova od zone spasa. No nisu se dali i grčevito su se izborili za opstanak. Ove sezone - druga priča. Trenutačno su na 11. mjestu s pet bodova manje od mjesta koje vode u doigravanje za League One, ali glavna priča je njihov dvoboj s Tottenhamom.

"Kad su ulaznice za prvu utakmicu krenule u prodaju, ulice oko stadiona bile su blokirane. Ljudi su spavali u automobilima u redu kako bi došli do karata, a bilo je onih koji su pred blagajnama podignuli i šatore. Ne mogu vam opisati koliko je to značilo stanovnicima Newporta", priča Robbie Willmott koji do prije šest mjeseci punio police u lokalnom supermarketu.

"Otac mi je rekao da se neću kruha najesti od nogometa i da je vrijeme da si nađem pravi posao. Pozdravio sam se s nogometom, iako sam imao tek 25 godina. Onda me nazvao Michael Fylnn, s kojim sam igrao i pozvao me nazad u Newport", kaže Robbie koji je samo jedan od živopisnih likova u klubu.

Newport je godinama slovio za jednu od najdepresivnijih sredina u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu. Loš životni standard, visoka stopa nezaposlenosti i kriminala, uglavnom, puno loših i jako malo dobrih vijesti, baš kao što je bio slučaj i s nogometnim klubom. No u zadnje vrijeme sve se nekako popravlja. Svi u klupskoj upravi su volonteri. Budžet je nešto manji od dva milijuna funti godišnje, a samo od ovogodišnjeg FA Cupa zaradili su 500.000 funti.

Popravila se infrastruktura, popravili su se životni uvjeti, a popravio se i branič David Pipe koji je bio 15 mjeseci u zatvoru zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Veznjak Joss Labadie bio je pod suspenzijom šest mjeseci jer je ugrizao protivničkog igrača, a Frank Nouble koji je do 26. godine promijenio 17 klubova jer je bio izrazito loš veznjak, najednom igra preporođeno.

"Smijemo se jedni drugima i komentiramo kako bi netko, da nas vidi na okupu, mislio da smo klošari, a ne nogometaši koji sanjaju promociju u League One i idu na Wembley u goste Tottenhamu. Ali to vam je Newport. Ne damo se mi tako lako", kaže Robbie Wilmott.

"Svatko od nas ima neku životnu priču. Da, imam bivše robijaše, pa što sad? Oni su odgulili svoje kazne, odužili su se društvu i sad su ponizni, skromni i željni novog početka. Tko sam ja da ih sudim? Ovaj grad zna kako je živjeti s lošom reputacijom i svatko ima drugu šansu", kaže Michael Flynn koji je u funkciji trenera-igrača.

I dok Mauricio Pochettino, s druge strane, razmišlja koga da stavi u momčadi i kako da neke glavne igrače odmori za subotnji derbi s Arsenalom, Flynn ima malo drukčijih problema. Jedan od igrača je nekoliko dana prije puta na Wembley zaključio da želi biti - tatoo majstor.

"Želio sam da ostane. Pričao sam s njim, s njegovim ocem, s menadžerom, ali bez uspjeha. Čovjek želi biti tatoo majstor i što ja tu mogu? Šteta, pametan je mali, ali jednostavno je izgubio volju za igranjem. Siguran sam da Mauricio nema tih problema", rekao je Flynn čija je skautska služba sastavila prije prve utakmice detaljnu analizu svih slabih točaka igrača Tottenhama.

Kad su odigrali 1:1, javio im se i veliki Juventus koji sa Spursima igra osminu finala Lige prvaka.

"Bili su oduševljeni načinom na koji smo igrali i zamolili su nas par savjeta. Pazite, Juventus traži savjete od Newport Countyja. Kad su vidjeli naš skautski izvještaj Tottenhama, rekli su da je sjajan i uzeli ga", kaže šef Newportova stručnog stožera Paul Molesworth.

Večeras protiv Spursa im nitko ne daje nikakve šanse. No to je ozračje na koje je Newport navikao. Nije im nitko davao šanse ni u prvoj utakmici, pa su se igrači Tottenhama u čudu gledali prije nego što ih je Kane spasio sramote. Flynnovi nogometaši u toj utakmici ostavili su srce i dušu na terenu. Razina borbenosti i požrtvovnosti pod egidom "svi za jednoga - jedan za sve", niste nikada prije vidjeli, a vjerojatno nikad i nećete.

U stvari, mogli biste. Večeras na Wembleyu gledajte dečke u žutim dresovima. Oni nemaju baš ništa izgubiti.

Pročitajte više