Zbog Dinama strahuju i Belgijanci: Je li i utakmica s Anderlechtom bila namještena?



NAKON što je u javnost procurila informacija o Dinamovom namještanju finala Hrvatskog kupa, vijest se brzo proširila po svijetu, a posebno je zaintrigirala javnost u Rumunjskoj i Belgiji, gdje su Modri nastupali prošle sezone.

Dinamo je bio svrstan u skupinu Europa lige s Timisoarom, Ajaxom i Anderlechtom. Već nakon prvih utakmica događalo se mnogo "čudnih" stvari, a ubrzo nakon pobjede Dinama u Temišvaru 3:0 krenule su priče o namještanju utakmice, koje će tek danas mnogi ozbiljnije shvatiti.

Kapetan Timisoare prije godinu dana pričao o namještanju

Kapetan rumunjskog kluba Dan Alexa tada je upravi kluba i Uefi prijavo da mu je "netko" ponudio novac da odigra loše protiv Dinama i skrivi jedanaesterac. Dinamo je utakmicu neočekivano lako dobio sa 3:0, ali nije poznato jesu li drugi igrači dobili istu ponudu. Timisoara je u to vrijeme imala seriju neporaženosti na domaćem terenu, a u pretkolu Lige prvaka izbacila je Šahtar. Ni predsjednik Marian Iancu, Temišvarov pandan Zdravku Mamiću, nije se pretjerano uzbuđivao zbog tog poraza, a samo je rekao kako "ne želi uvlačiti klub ni u kakav skandal".


Priče o namještanju i "stimulacijama" nastavile su se i u sljedećim kolima. Sumnjiva je postala i uzvratna utakmica u Zagrebu kada su Rumunji slavili nakon što su definitivno ispali iz borbe za drugi krug, a Dinamo je još bio u igri za prolaz, ali ovisan o rezultatu Ajaxa i Anderlechta. Nove informacije iz Njemačke govore kako je u drugom dijelu utakmice na azijskom kladioničarskom tržištu uložen velik novac na poraz Dinama, što se i dogodilo kada je postalo jasno da ne mogu proći dalje zbog rezultata druge utakmice. Zanimljivo je kako su igrači u Zagreb stigli vjerujući u prvu gostujuću pobjedu u posljednjih 19 godina. Tada se oglasio i službeni Dinamo odgovorivši na nagađanja da je netko iz zagrebačkog kluba pokušao potkupiti protivničke igrače: "S gnušanjem odbijamo ikakve insinuacije o nečasnim radnjama koje su se pojavile u rumunjskim medijima... Šokirani smo takvim podmetanjima, Dinamo s tim nema nikakve veze."

Istraga počela prošle jeseni, ali nikad nije zaključena


Te jeseni pokrenuta je i istraga protiv bivšeg suca Sorina Altmeyera, kojeg su Rumunji optužili da je bio posrednik u pokušaju potkupljivanja igrača, no do danas Uefa nije riješila taj slučaj. Rumunjski sudac odgovorio je kako Timisoara samo pokušava skrenuti pogled javnosti s teškog poraza na nekog drugog.

Novi dokazi njemačkog tužiteljstva o Dinamovom namještanju utakmica ponovno su uzburkali rumunjsku javnost koja budno prati zbivanja oko kladioničarskog skandala. Tamošnji mediji prenijeli su događaje iz Hrvatske i podsjetili na slučaj s Timisoarom.

Belgijancima sumnjiv Anderlecht?

U prvoj utakmici Dinamo je dočekao Anderlecht na Maksimiru gdje se očekivala napeta utakmica. Kad su Belgijanci istrčali na teren, bilo je jasno da su se došli braniti. Dinamo je trebao preuzeti inicijativu i zabiti gostima barem pogodak, ako ne i više, ali onda su igrači Anderlechta vidjeli da imaju serviranu pobjedu. U posljednjih 25 minuta zabili su dva pogotka iz jedina tri udarca na gol, a oba nakon pogrešaka Dinamovih igrača. U uzvratu u Belgiji Modri su još neočikivanije slavili 1:0.


Nakon što se tema oko Dinamovih europskih utakmica ponovno aktualizirala, Belgijanci, koji su i sami bili žrtva kladioničarskih afera proteklih godina, pišu o mogućnosti da je i utakmica Dinama i Anderlechta bila najmještena. Naravno, zasad se radi samo o nagađanju, ali s obzirom na to da iz dana u dan na vidjelo izlaze nove pojedinosti, svašta se može očekivati. Trokut Belgija - Hrvatska - Rumunjska idealan je za namještanje rezultata, barem tako misli "kralj sportskih namještanja" Velibor Džarovski, koji je već nekoliko puta objasnio kako je najlakše namjestiti utakmicu s igračima iz bivše Jugoslavije. Takvih u ovim ligama ima jako puno.

Pročitajte više