Zbog lažiranja utakmica Genoa prebačena u 3. ligu

TALIJANSKA Serie A i ove je godine imala vrlo buran početak. Genoa, inače jedan od najstarijih europkih klubova, izbačena je iz prve lige zbog istrage o namještanju utakmice protiv Venezie u posljednjem kolu prošlosezonske Serie B. 

Utakmica od 11. svibnja je, naime, završila 3:2 u korist Genoe, koja je na taj način stekla pravo na ulaz u prvu ligu.

Disciplinska komisija Talijanskog nogometnog saveza potvrdila je da je 250 tisuća eura, pronađenih u torbi jednog od dužnosnika Venezije, uistinu bio novac za garanciju potrebnog rezultata sporne utakmice.

Ta je torba kasnije pronađena u automobilu Giuseppea Pagliaria, koji je dosad tvrdio da je novac zapravo odšteta za braniča Venezije Rubena Maldonada.

Na kraju će respektabilni klub koji je osvojio čak šest naslova prvaka Italije, sada igrati u trećoj ligi (Serie C).

Predsjednik kluba Enrico Preziosi skupa s glavnim menadžerom Stefanom Capozuccom kažnjen je s pet godina zabrane obavljanja dužnosti u nogometu, koja na snagu stupa od četvrtka.

Službeno se navodi da su obojica iskoristili svoj položaj kako bi odigrali važnu ulogu u aferi koja je potresla talijanski nogomet.

Francesco Dal Cin, direktor Venezije, koji je proglasio bankrot u svibnju, također je dobio pet godina zabrane obavljanja bilo kakvih aktivnosti u nogometnim krugovima.

Suspendirani su i igrači Venezije Martin Lejsal i Massimo Borgobellow, i to na 6 mjeseci ne igranja.

Genoa će u sljedeću sezonu Serie C krenuti s minusom od 3 boda. Svi kažnjeni imaju pravo podnijeti žalbu na odluke disciplinske komisije, javlja

Pročitajte više