LIGE PETICE

Zbog ovog zakona Serie A opet će postati nogometni NBA

Foto: Instagram

TIJEKOM devedesetih godina prošlog stoljeća Serie A imala je status nogometnog NBA-a. Sve što je vrijedilo, igralo je u Italiji. Od Maradone preko Gullita do Van Bastena.

Gotovo cijela njemačka reprezentacija, tadašnji prvak svijeta, igrala je u Italiji, a talijanski klubovi dominirali su europskom nogometnom scenom tih godina. Ipak, u posljednjih 15-ak godina primat su preuzeli Englezi i Španjolci pa tako danas Serie A po UEFA-inom koeficijentu zauzima treće mjesto, iza Premiershipa i Primere. No, stvari bi se već od iduće sezone mogle drastično promijeniti i vratiti na stanje kakvo je nekad bilo.

Naime, novi zakon o porezu za novopridošle radnike u Italiji mogao bi postati velika olakšica i za talijanske klubove jer predviđa značajno smanjenje poreza na zaradu za sve strance koji rade u toj državi.

Italija je prije nekoliko dana usvojila novi zakon, kojim se regulira visina poreza za strance koji rade u Čizmi. Riječ je o zakonu sličnom onom koji u Španjolskoj zovu ''Beckhamov zakon'' i koji je 2003. godine omogućio Realu da kupi Beckhama za znatno manju svotu novca nego što bi bio slučaj bez zakona koji omogućava porezne olakšice. Taj čin je označio početak stvaranja Galacticosa.

Zakon koji će odsad vrijediti u Italiji primjenjivat će se na sve strane radnike tijekom prve dvije godine njihovog boravka i rada u Italiji bez obzira na visinu primanja. Prema odredbama tog zakona, igrač koji dođe u Italiju plaćat će porez na samo polovicu svoje zarade.

Drugim riječima, igrač koji zarađuje 10 milijuna eura, plaćao bi porez za samo pet milijuna, što znači da bi državi morao proslijediti tek oko 2,15 milijuna, što je skoro dvostruko manje nego u Španjolskoj i Engleskoj.

Uzmemo li u obzir da igrači dobivaju plaću koja je već oporezovana, a porezima se bave klubovi, to bi značilo da će se znatno smanjiti troškovi klubova koji će tako imati više novca da igračima ponude jače ugovore i tako ih pridobiju da dođu u Italiju.

Ipak, postoje dva uvjeta. Igrači i treneri koji žele doći u Italiju moraju potpisati ugovor na najmanje dvije godine, a 0,5% oporezivog iznosa moraju uplatiti na račun države. Taj novac koristit će se kao investicija za trening-centre, stadione i omladinske škole.

Još uvijek nije poznato kad će zakon stupiti na snagu, ali se pretpostavlja da će to biti siječanj 2020. Igrači koji dođu u Italiju u ljetnom prijelaznom roku plaćali bi u prvih šest mjeseci porez kao i ranije, a zatim bi on od siječnja bio umanjen.

Pročitajte više