Zbog smrti kraljice prekinut će se 30-godišnji običaj u Ligi prvaka

Foto: EPA-EFE

VODSTVO engleske Premier lige objavilo je da će se utakmice vratiti prema rasporedu od utorka, nakon što je posljednje kolo odgođeno zbog smrti kraljice Elizabete. Premier liga i Engleski nogometni savez prošli tjedan objavili su kako su utakmice odgođene, nakon što je kraljica Elizabeta II. umrla u dobi od 96 godina.

Ipak, smrt kraljice bit će simbolično popraćena i na Ligi prvaka. Uoči početka svake utakmice održat će se minuta šutnje, a otočki klubovi koji igraju domaće utakmice "prekršit" će 30-godišnju tradiciju. Naime, ovog tjedna u čast Elizabeti II. neće se puštati himna Lige prvaka.

Ovo se odnosi na Liverpool, koji igra kod kuće s Ajaxom, Chelsea, koji dočekuje Red Bull Salzburg, i Rangerse, koji igraju protiv Borussije Dortmund. Prema sadašnjim izvorima iz otočkih medija, stvari bi se trebale vratiti u normalu već od idućeg kola.

Posebna veza himne Lige prvaka i britanskih vladara

Himna Lige prvaka nema službeni naziv, ali je poznata pod jednostavnim imenom Champions League. Napisao ju je engleski kompozitor Tonny Britten 1992. godine, uoči novog formata slavnog turnira koji je od Kupa prvaka postao Liga prvaka.

Zanimljivo, ta himna povezana je i s britanskim vladarima. Naime, nastala je po uzoru na pjesmu Svećenik Zadok, koju je George Friedrich Händel skladao za krunidbu kralja Georgea II. 1727. godine. Otad pa do danas upravo se ta pjesma, na koju himna Lige prvaka podsjeća, svira prilikom krunidbe svakog novog britanskog vladara. 

 

Pročitajte više