Zlatan najavio Piqueov nogometni cirkus: Ne nedostaje mi nogomet, ja nedostajem njemu

Screenshot: X

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ je već neko vrijeme i službeno u igračkoj mirovini. Ipak, to ne znači da je i u nogometnoj mirovini, dapače, aktivan je na više frontova. Obnaša funkciju savjetnika u Milanu, odnedavno je poznato i da će s Gerardom Piqueom, Neymarom i Sergiom Aguerom raditi na Kraljevskoj ligi koja će se održati u Meksiku. Radi se o natjecanju koje mnogi nogometni dužnosnici nazivaju Piqueovim nogometnim cirkusom.

Ibrahimović je zadužen za to da po raspletu Kraljevske lige okruni pobjednike i dodijeli im sedmeroznamenkastu novčanu nagradu. "Meni ne nedostaje nogomet, ja nedostajem nogometu", rečenica je kojom je Ibrahimović najavio svoj dolazak, a ostatak videa pogledajte ispod. 

Na Svjetskom kupu kraljeva (u sklopu Kraljevske lige) sudjelovat će 32 momčadi – 10 iz Španjolske, 10 iz Latinske Amerike, uz još 12 gostujućih ekipa. FURIA FC, s brazilskim superstarom Neymarom u sastavu, jedna je od njih.

Kako se uopće igra Kings League?

Radi se o nogometu sedam na sedam u koji su implementirana neka pravila iz drugih sportova poput hokeja ili vaterpola, ali i neke bizarne inovacije koje svemu daju štih videoigre koja se odvija uživo ili već spomenutih američkih kečera. Ne čudi što su mnoga pravila izglasana u anketama na društvenim mrežama.

Svaka momčad ima 12 igrača - po 10 draftiranih i dva poznata gosta, od kojih je jedan stalan, a drugi se mijenja svaku utakmicu. Igraju se dva poluvremena po 20 minuta s neograničenim brojem letećih zamjena kao u hokeju na ledu. Žuti karton znači isključenje na dvije minute, a crveni na pet, nakon čega može ući zamjena.

Utakmica počinje kao u vaterpolu, samo što igrači od svoga gola ne plivaju, nego sprintaju prema centru na kojem je lopta. Ako je nakon 38 minuta rezultat neodlučen, igra se na zlatni gol, a ako do njega ne dođe, slijedi raspucavanje, ali u hokejaškom stilu, pa igrač kreće s centra prema golmanu.

I dok su sve to razumne modifikacije koje uistinu mogu doprinijeti atraktivnosti i u tradicionalnom nogometu, nekoliko pravila Kraljevsku ligu s pravom gura u kategoriju cirkusa ili videoigre. Najbolji primjer je "tajno oružje" koje momčad ima pravo potegnuti jedanput na utakmici i birati između opcija koje su ponuđene u "karticama lige".

Uoči utakmice obje momčadi izvlače jednu od pet kartica, koju može upotrijebiti tijekom utakmice, a one mogu donijeti penal, koji ima pravo izvesti i vlasnik kluba. Karticom se može na dvije minute isključiti najboljeg protivničkog igrača, aktivirati pravilo da dvije minute gol vrijedi dvostruko ili jednostavno ukrasti protivničko "tajno oružje". Tako je, na primjer, momčad Ikera Casillasa gubila 3:2 i iskoristila karticu za penal, ali protivnička momčad iskoristila je karticu za krađu njihove kartice i zabila penal za pobjedu 4:2.

Tijekom prve sezone pravila su se konstantno mijenjala i prilagođavala željama publike, a među njima je i velika kocka koja se baca na teren dvije minute prije kraja i određuje koliko će igrača ostati na terenu na svakoj strani, pa se završnica može igrati šest na šest, ali i jedan na jedan.

Da spektakl bude još veći, s razglasa se cijelo vrijeme čuju komentatori koji temperamentno prenose utakmice. Sve je ozvučeno pa se uredno čuju svi dogovori između trenera i igrača, kao i između sudaca koji raspravljaju o spornoj odluci ili je objašnjavaju. Na suce su postavljene i kamere, kao i u svlačionice, što sve Kraljevskoj ligi daje i draž reality showa.

Pročitajte više