ZOI: Prehlada i nadmorska visina krivi za Abramovićevu supenziju

U PRESS centru HOO-a održana je u subotu konferencija za novinare na kojoj je razjašnjena situacija o privremenoj suspenziji hrvatskog olimpijca u skijaškom trčanju Alena Abramovića.

"Bilo je to redovno testiranje krvi koje se prema pravilima FIS-a mora obaviti prije natjecanja, a zbog prehlade i kašlja te visoke nadmorske visine kod Alana je došlo do povećane razine hemoglobina u krvi", rekao je trener nordijaca Zoran Skender, dodavši kako je cijelom timu žao što su se našli u ovakvoj situaciji ali da nastavljaju dalje prema planu.

Liječnica hrvatske olimpijske delegacije Nataša Desnica objasnila je da se radi o preventivnim nalazima krvi gdje se između ostalog kontrolira i razina hemoglobina u krvi. Kod skijaša trkača prirodne vrijednosti hemoglobina u krvi su na graničnoj vrijednosti, a uslijed prehlade i promjene u nadmorskoj razini može doći do povećanja.

Testiranja su obavljena na 30 skijaša trkača, a kod više od trećine nađena je povećana razina hemoglobina u krvi. Među 12 privremeno suspendiranih nalazi se i olimpijska pobjednica iz Salt Lake Citya Njemica Evi Sachenbacher Stehle, a njemačka olimpijska delegacija najavila je žalbu na ovakve rigorozne mjere.

Uoči dolaska na ZOI Torino, Alen Abramović je s ostatkom reprezentacije boravio je na pripremama u Kranju na nadmorskoj visini od 260 metara, a s dolaskom na 2000 metara prirodno je da se razina hemoglobina povisi, objasnila je Nataša Desnica, rekavši da se aklimatizacijom vrijednosti spuste u zadane okvire. Novo testiranje krvi obavit će 14. veljače, pet dana nakon suspenzije.

Hrvatski olimpijac Alen Abramović iznenadio se rezultatima testova jer je na svim proteklim testovima i mjrenjima sve bilo u redu kao i prije dva tjedna na Svjetskom kupu u američkom Davosu.

U nedjelju 12. veljače skijaši trkači Maja Kezele i Denis Klobučar bit će prvi hrvatski olimpijci koji će nastupiti na ZOI Torino. Maja Kezele nastupa u 10 sati u disciplini 15 km u Pragelatu, a Denis Klobučar u disciplini 30 km također u Pragelatu.


Pročitajte više