SKIJANJE

Zubčić briljira u Svjetskom kupu, ali teško može ponoviti Ivicu i otići do kraja

Foto: Reuters

DRUGI dan zaredom Filip Zubčić popeo se na pobjedničko postolje veleslalomske utrke. Dva dana, dva druga mjesta, 160 bodova u Svjetskom kupu i Zubčić nakon pola sezone drži pozicije na kojima hrvatske skijaše nismo vidjeli od povlačenja obitelji Kostelić.

U muškoj konkurenciji Ivica Kostelić jedini je Hrvat koji je osvajao nagrade u Svjetskom kupu - Veliki kristalni globus 2011. i čak pet Malih kristalnih globusa (2002. i 2011. u slalomu, 2011. do 2013. u kombinaciji). Hrvatska se zbog Zubčića može nadati novom skijaškom trofeju.

Zubčić je nakon šest veleslalomskih utrka čvrsto treći u poretku u svojoj najjačoj disciplini, s 368 bodova, 72 manje od vodećeg Francuza Alexisa Pinturaulta, a 32 manje od drugoplasiranog Švicarca Marca Odermatta.

Ukupni poredak Svjetskog kupa u veleslalomu (FIS)

U ukupnom poretku Svjetskoga kupa je na visokom četvrtom mjestu s 455 bodova, a među tri veleslalomaša ugurao se Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde.

Ukupni poredak Svjetskog kupa (FIS)

No pozicija u ukupnom poretku zavarava jer je od svih disciplina ove sezone dosad bilo najviše veleslalomskih utrka - čak šest u usporedbi s po tri spusta i superveleslaloma. A budući da se Zubčić natječe samo u tehničkim disciplinama, od kojih samo u jednoj ostvaruje vrhunske rezultate, realno je očekivati njegov pad u plasmanu kad se u kalendaru nanižu utrke koje ne vozi.

Naš najbolji skijaš ove je sezone slavio na veleslalomu u prvoj od dvije utrke u Santa Caterini, a na drugoj je bio treći. Uz ova dva druga mjesta u Adelbodenu u svojoj najjačoj disciplini zauzeo je još jedno 10. i jedno 12. mjesto. Nastupio je i na četiri slalomske utrke, a daleko najbolji rezultat bilo mu je peto mjesto sa Sljemena. Na te je četiri utrke sakupio 87 bodova, od čega 45 u Zagrebu.

Rezultati Filipa Zubčića u Svjetskom kupu ove sezone (FIS)

Sljedeći veleslalom je tek za mjesec i pol dana

Do kraja sezone ostala su još četiri veleslaloma, ali niti jedan do početka Svjetskog prvenstva u Cortini d'Ampezzo, koje kreće 9. veljače. U bugarskom Banskom voze se veleslalomi 27. i 28. veljače, zatim u Kranjskoj Gori 13. ožujka, a posljednji je na rasporedu u završnici Svjetskog kupa u Lenzerheideu 20. ožujka. To znači da je na raspolaganju još 400 bodova u toj disciplini pa je borba za Mali kristalni globus sasvim otvorena. 

No u utrci za Veliki kristalni globus Zubčić realno nema nikakve šanse jer ne vozi brzinske discipline.

Glavni Zubčićevi konkurenti

Francuz Alexis Pinturault je vodeći sa 675 bodova, a Švicarac Marco Odermatt je treći s 501 bodom, 46 više od Zubčića. Na drugom je mjestu Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde, koji je nakon slabijih rezultata u prve četiri ovosezonske utrke na svakom spustu, super-G-ju i veleslalomu završio među prvih šest i tako već pobrao 560 bodova.

Pinturault možda nije favorit za Veliki kristalni globus, ali za onaj veleslalomski svakako jest, što je dokazao i dominantnim izvedbama na obje utrke u Adelbodenu. On je 29-godišnjak koji se već 12 godina natječe u Svjetskom kupu i za sobom ima već 66 postolja, od čega 35 u veleslalomu, u kojem je slavio već 17 puta.

Osvojio je četiri medalje na svjetskim prvenstvima i tri na Olimpijskim igrama (broncu u veleslalomu 2014. i 2018. te srebro u kombinaciji 2018.) te četiri Mala kristalna globusa u kombinaciji, ali još nema veleslalomsku titulu.

Odermatt je 23-godišnji Švicarac koji je briljirao u juniorskoj konkurenciji, a sad se probija i u svijetu seniora. Ove sezone se na četiri od šest veleslaloma popeo na postolje, uključujući i pobjedu na drugoj utrci u Santa Caterini. U drugim disciplinama u karijeri se samo jedanput popeo na pobjedničko postolje pobijedivši u superveleslalomu u Beaver Creeku 2019. godine.

U veljači je fokus na Svjetskom prvenstvu

Oni će biti i najveći konkurenti Zubčiću i na SP-u u Cortini. Bit će to već njegovo šesto svjetsko prvenstvo, ali dosad nije ostvarivao značajnije rezultate. Najbolji rezultat u veleslalomu mu je bilo 16. mjesto u Beaver Creeku 2015. godine, a u svim disciplinama 13. u slalomu iste godine. No s obzirom na formu koju pokazuje ove sezone, konačno je dočekao priliku da se realno nada svojoj prvoj medalji na velikom natjecanju.

Pročitajte više