ABA LIGA

Zvezda odbila igrati u Podgorici: "Imali smo najave što će se dogoditi"

Foto: Pixsell

UTAKMICA 13. kola ABA lige, između Budućnosti i Crvene zvezde u Podgorici, neće biti odigrana večeras.

Igrači Zvezde su imali spremne karte i skoro ušli u avion za Podgoricu, ali su u posljednjem trenutku odustali na zahtjev beogradskog kluba i prvaka ABA lige. Razlog - delikatna situacija i tenzije u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o vjeroispovijesti i slobodi uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Čović: Jedna razbijena glava vrijedi mnogo više od utakmice

"Još 28. prosinca smo poslali dopis ABA ligi, navodeći određene rizike. Ne može se isključiti mogućnost eventualnih incidenata na nacionalnoj osnovi usmjerenih protiv igrača Crvene zvezde, ali i navijača Zvezde, koji nisu dobili niti jednu kartu za utakmicu", započeo je predsjednik Zvezde Nebojša Čović na izvanrednoj konferenciji za novinare.

"Ovakvi događaji su više sila. Znam da na sve ovo što se dešava u Crnoj Gori nije mogla utjecati Budućnost. Međutim, nismo ni mi željeli sudjelovati u nečemu što nosi epitet visokog rizika. Ponudili smo da se utakmica odgodi za 24. veljače, a ovim našim potezom se ne ugrožava regularnost lige. Na primjer, kada je bilo nemira tamo, Barcelona i Real su se dogovorili za pola sata ili sat vremena i odgodili utakmicu", poručuje Čović, čiji klub riskira poraz za zelenim stolom 20:0. 

"Budućnost nam je poslala dopis, obavijestili su nas da će u dvorani biti 7.500 gledatelja. Da će svi biti evidentirani i da će bilo tko snositi eventualnu odgovornost, pa sad procijenite sami što to znači. Jedna razbijena glava vrijedi mnogo više od bilo kakvih utakmica. Imali smo najave što će se dogoditi i ne želimo sudjelovati u tome", dodao je prvi čovjek Zvezde, koji je rekao da ABA liga nije odgovorila na dopis kluba o odgađanju utakmice.

Budućnost: Sigurnost igrača i stožera Zvezde nije ugrožena

Crnogorski prvak Budućnost ranijim je priopćenjem poručio da su svi uvjeti za odigravanje utakmice osigurani.

"ABA liga nam je potvrdila da je dobila službenu potvrdu Uprave policije da ne postoji razlog da se utakmica protiv Zvezde u Podgorici ne odigra. Sigurnost igrača i stručnog stožera ni u kojem slučaju nije ugrožena, a od momenta dolaska u Crnu Goru, za vrijeme utakmice i nakon nje, gosti će se osjećati sigurno", između ostalog su poručili iz Budućnosti, ali to očigledno nije bilo dovoljno da uvjere velikog rivala da dođe odigrati utakmicu.

Podsjetimo, nakon usvajanja Zakona o vjeroispovijesti, pristalice mitropolije crnogorsko-primorske krenuli su s protestima, koji se događaju gotovo svakog dana kroz blokiranje prometa, a bilo je i sukoba s policijom.

Budućnost je u listopadu pobijedila Zvezdu 89:81 u Beogradu, a utakmica je odigrana pred oko 100 gledatelja zbog kazne koju je Zvezda dobila nakon incidenata koji su se dogodili u odlučujućoj petoj utakmici finala prošle sezone protiv istog rivala. 

Tada smo pisali što stoji iza nereda u Beogradu i zašto se Zvezda i Budućnost toliko mrze.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više