Hrvat dominira ABA ligom: Ne gledam konkurenciju, samo želim svaki dan biti sve bolji

Foto: Filip Roganovic / SC Derby / ABA League

KOŠARKAŠI Zadra ovog su vikenda u tradicionalno najvećem hrvatskom derbiju razbili Cibonu 91:64, što im je treća uzastopna pobjeda u ABA ligi, a šesta u nizu kad se pribroje i utakmice Premijer lige, u kojoj je s omjerom 5-0 uz Split jedina neporažena momčad.

I dok su pobjede u domaćem prvenstvu očekivane, ove tri u ABA ligi izvukle su ih rupe nakon dvaju uvodnih poraza u Crnoj Gori od Budućnosti i Studentskog centra te usmjerile prema željenom mjestu u doigravanju. U središtu tih pobjeda bio je lanjski MVP regionalnog natjecanja Luka Božić, koji je utakmicu sezone odigrao protiv zagrebačkog rivala i učvrstio uvjerljivo vodstvo u utrci za MVP-a ove sezone.

Božić je Ciboni za 39 minuta na parketu zabio 35 poena pogodivši svih pet šuteva za dva poena, četiri od pet slobodnih bacanja i čak sedam od 11 trica. Uz šest skokova, tri asistencije, tri ukradene i dvije izgubljene lopte došao je do ukupne valorizacije 43 i popravio prosjek na 35.6.

Ipak, Božić ne gleda konkurenciju i ne osvrće se na poredak, na igrače koji su mu za leđima, nego samo na sebe i svoju momčad. "Ne razmišljam o tome, natječem se sa samim sobom i pokušavam biti bolji nego što sam bio dan ranije", rekao je najbolji igrač Zadra i ABA lige za Index.

Zadrov najveći rival ove sezone bitnije bitke vodi za opstanak izvan parketa, za izbjegavanje gašenja, a ne samo ispadanja iz ABA lige, ali u regionalnom natjecanju barem može računati na nove igrače, za razliku od domaće lige u kojoj se i dalje zbog HKS-ove zabrane registracije uvelike oslanja i na juniore.

Zato je bilo za očekivati da će Cibona pružiti veći otpor nego na startu Premijer lige, kad je Zadar pobijedio 99:81, ali nakon što je sve riješio već u prvoj četvrtini. Ipak, Zadar je protiv kompletnih Zagrepčana slavio još i uvjerljivije.

Kako si doživio pobjedu nad Cibonom i svoju izuzetnu predstavu?

Bila je to izuzetno teška utakmica, kao i svaka u ABA ligi, ali najbitnije je da smo pobijedili i da nije bilo do kraja neizvjesno. Imali smo dobar pristup i bili fokusirani od početka i ostvarili treću pobjedu u ABA ligi, što nam je jako bitno. Svojom predstavom sam zadovoljan, radim, napredujem i drago mi je da se to vidi na parketu.

Kako objašnjavaš to što ste kompletnu Cibonu dobili uvjerljivije nego okrnjenu?

Ovaj put shvatili smo ih kao puno opasniju momčad, bili smo više fokusirani na njih. Kad protivnik ima malu rotaciju, kao što su oni imali u prvoj utakmici, znaš da će prije ili kasnije pasti. Ovaj put pristupili smo ozbiljnije i zato smo bolje odigrali.

U ABA ligi gotovo ne izlaziš iz igre, a u domaćoj ligi rijetko i ulaziš, dvije utakmice nisi ni igrao. Je li to bio dogovor od početka sezone?

Nije bio takav dogovor, nego igrači koji se više potroše u ABA ligi dobiju manju minutažu ili poštedu na lakšim utakmicama u Premijer ligi, ali svi smo stalno na dispoziciji, spremni da igramo i pomognemo.

Kako objašnjavaš niz pobjeda nakon dva uvodna poraza. Je li se dogodila neka prekretnica ili je sve stvar lakšeg rasporeda?

Mislim da smo na početku imali dva izuzetno teška gostovanja, nije bilo nikakve prekretnice nego smo nakon tih poraza ostali staloženi, nismo se raspali. U svakoj utakmici tražimo svoju priliku i čini mi se da se dižemo utakmicu po utakmicu.

Zvonko Kucelin / Zadar / ABA League

Zadar ove sezone nema Amerikanca, puno je mladih igrača... Kako si zadovoljan njihovim napretkom? Je li itko po tebi iskočio više od očekivanog?

Prilično sam zadovoljan kakva je momčad. Nema veze što nemamo Amerikanca, trener Danijel Jusup uvijek pronađe igrače, nebitno koje nacionalnosti, koji će igrati i dati doprinos i koji su dobri ljudi. Mladi igrači dobivaju puno više minuta u domaćem prvenstvu, pokazuju snagu i velika su pomoć, to je lijepa priča.

Svi mladi igrači napreduju, kod Jusupa uvijek rastu iz sezone u sezonu. Krševan Klarica je protiv Alkara skoro imao triple-double, jako je iskočio, ima svoju ulogu i ako ne bude ozljede, participirat će sve više i biti sve bolji.

Ipak, Zadar je probio budžet za prvu momčad, iako je ionako favorit prvenstva, a opet daleko od vrha ABA-e. Kakve su ambicije kluba za sezonu?

Ambicije su nekako kod trenera Jusupa uvijek najviše, ali ne možemo reći da nam je cilj osvojiti prvenstvo ili Kup, nego ići utakmicu po utakmicu i pokušati napraviti što bolji rezultat i nadamo se da ćemo biti bolji nego lani.

Pročitajte više