1. svibnja u Sisku: Vidović o generalu Bobetku, napisima o HCR-u

NA TRADICIONALNOJ prvosvibanjskoj proslavi Međunarodnog praznika rada u park šumici Viktorovac u Sisku, koji je organizirao Županijski odbor SPD-a Sisačko-moslavačke županije, blagdan je okupljenima u ime Vlade čestitao ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, istaknuvši da, za razliku od prošle godine, "ovogodišnji Praznik rada prolazi u socijalnom miru i suglasju socijalnih partnera".

"Mislim da je to dobar znak za Hrvatsku jer pokazuje da kao društvo socijalno sazrijevamo i da smo sposobni preuzeti odgovornost za zajedničku budućnost", rekao je Vidović.

Sudionici proslave su minutom šutnje odali počast generalu Janku Bobetku.

Na upit novinara, Vidović je najavio da će sutra doći u Sisak na pogreb generala Janka Bobetka, istaknuvši da će doći "kao građanin, Siščanin".

"Tužnu sjenu je na današnji Praznik rada donijela smrt velikog hrvatskog generala, Siščanina Janka Bobetka, ...koji je dao ogroman doprinos za stvaranje suvremene i samostalne Hrvatske", rekao je Vidović.

Podsjetio je da je on s generalom Bobetkom od prvih dana rata, još od početka kolovoza 1991. godine, najtješnje surađivao na formiranju prve postrojbe protuzračne obrane u Hrvatskoj i da je čitavu jesen 1991. godine s generalom surađivao organizirajući obranu Siska. Dodao je da je on u Hrvatsku vojsku došao na poziv generala Bobetka.

U povodu napisa u "Globusu" o namještanju cijena na natječajima Hrvatskog centra za razminiranje (HCR-a), u kojem on obnaša dužnost predsjednika Savjeta Centra, Vidović je izjavio "da je, na žalost, najveći dio napisa istinit".

"Doista smo dobili dokaze da su se tijekom natječaja za razminiranje udružile pojedine tvrtke kako bi podignule cijenu razminiranja", potvrdio je ministar. Napomenuo je "da je HCR, po dobivanju saznanja, cijelu stvar proslijedio Državnom odvjetništvu kako bi se utvrdilo postoji li kaznena odgovornost, i čija, zbog stjecanja nezakonite dobiti".

Na navode u "Globusu" da je bivši ravnatelj HCR-a Damir Goršeta "smijenjen s te dužnosti pošto su otkrivene velike financijske makinacije", Vidović je odgovorio "da nema nikakvih spoznaja o nekakvim poslovima koji bi bili izvan ili mimo zakona". "Ako bi što takvo postojalo, to trebaju utvrditi mjerodavna tijela, to nije moj posao kao predsjednika Savjeta HCR-a", izjavio je.

Na novinarski upit o navodnim nepravilnostima u zapošljavanju u HCR-u i o zapošljavanju po kriteriju stranačke pripadnosti, Vidović je rekao "da nema ništa protiv da se provjeri stranačka struktura ljudi koji rade u HCR-u jer bi se utvrdilo da su svi pomoćnici ravnatelja članovi HDZ-a".

"Odlučno kažem ne", odgovorio je Vidović na pitanje je li on diktirao zapošljavanje glasnogovornice HCR-a, koja je ujedno tajnica Županijskog odbora SPD-a i županijska vijećnica SPD-a.

Građanima Siska na današnjoj je proslavi podijeljeno više tisuća obroka graha, kao i veće količine osvježavajućih napitaka, a večeras će na istom prostoru koncert održati "Parni valjak".

Pročitajte više