10 misterioznih smrti u Dominikanskoj Republici, Amerikanci otkazuju odmore

Foto: Facebook: Miranda Schaup/Danker Holmes

NAKON što se broj smrtnih slučajeva građana SAD-a u Dominikanskoj Republici ove godine popeo na deset, Amerikanci su masovno počeli otkazivati aranžmane za godišnji odmor na tom području, a slavni pjevači svoje nastupe.

Slavili su godišnjicu braka

Pet dana prije nego što je par iz američke savezne države Maryland krajem svibnja pronađen mrtav u hotelskoj sobi odmarališta u Dominikanskoj Republici, u istom je turističkom odmaralištu umrla žena iz Pennsylvanije.

Miranda Schaup-Werner (41) srušila se i umrla nedugo nakon prijave u hotel Bahia Principe u La Romani. Uživala je u piću iz minibara i razgovarala sa svojim suprugom, slavili su godišnjicu braka, no odjednom je izgubila svijest i ubrzo preminula. 

"U jednom je trenutku sve bilo u redu, smijala se i fotografirala, a u drugom je osjetila izniman bol i pozvala supruga u pomoć pa se zatim onesvijestila", izjavio je Jay McDonald, glasnogovornik njene obitelji. Pozvana je hitna pomoć, ali Mirandi Schaup-Werner nije bilo spasa; umrla je u svojoj hotelskoj sobi.

Preliminarna obdukcija na Schaup-Werner pokazala je znakove srčanog udara, plućnog edema i zatajenja dišnog sustava.

Nerazjašnjena smrt para iz države Maryland

Par iz Marylanda pronađen je mrtav 30. svibnja u istom odmaralištu, ali u drugom hotelu, pet dana poslije iznenadne smrti Schaup-Werner. Hotelsko osoblje primijetilo je da se Edward Nathaniel Holmes (63) i Cynthia Ann Day (49) nisu odjavili u dogovoreno vrijeme te je otišlo provjeriti što se događa. Pronašli su ih mrtve u sobi.

Vlasti Dominikanske Republike priopćile su da je preliminarna obdukcija kod para uočila zatajenje dišnog sustava i plućni edem, odnosno akutnu oteklinu pluća, uzrokovan viškom tekućine u plućima. Kod Day je također primijećen cerebralni edem, odnosno nakupljanje tekućine u moždanom tkivu.

Kada je obitelj Mirande Schaup-Werner čula za smrt para, odmah je kontaktirala Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, ukazala na sličnosti zagonetnih smrti te zatražila istragu. 

"Miranda je bila dobrog zdravlja prije svoje smrti. Prvo smo mislili da se radi o tragičnom, ali nesretnom događaju, ali sada više nismo sigurni", rekao je McDonald. 

Uslijedila je istraga FBI-a

Mada je voditelj odmarališta Bahia Principe Hotels & Resorts izjavio je kako za sada nema naznaka o povezanosti "ta dva tragična incidenta" i da je osoblje hotela slijedilo sve sigurnosne protokole, ovaj tragičan događaj bio je prekretnica.

Nakon njega američki su se mediji raspisali o još jednoj u nizu misterioznih smrti američkih turista u Dominikanskoj Republici, pojavile su se nove dojave u sumnjivim oboljenjima u istome odmaralištu, obitelji su zahtijevale odgovore, a za slučaj se zainteresirao i FBI. 

Umirao je sam vičući u bolničkoj postelji

Amerikanac Khalid Adkins (46) koji je morao odustati od planiranog povratka u SAD jer je bio previše bolestan da bi putovao, preminuo je 25. lipnja, čime se broj smrtnih slučajeva građana SAD-a u Dominikanskoj Republici ove godine popeo na deset, odnosno četiri ovog mjeseca.

Njegova šurjakinja Marla Strick rekla je da je prije leta počeo povraćati te je odveden u bolnicu u Santo Domingu, gdje su mu počeli otkazivati bubrezi.

Ovo je četvrti slučaj smrti građanina SAD-a u Dominikanskoj Republici u lipnju. Vittorio Caruso umro je 17. lipnja, Joseph Allen 13. lipnja te Leyla Cox 10. lipnja.

Adkinsonova obitelj ispričala je medijima kako je posljednja tri dana proveo sam, povraćajući i vičući u bolničkoj postelji.

Obitelj još ne zna razlog smrti i čeka rezultate obdukcije koja se provodi u Dominikanskoj Republici.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Dominikanske Republike César Duvernay izjavio je da je riječ o izoliranim slučajevima te da se ne može tvrditi da je njegova zemlja nesigurna.

Ostale misteriozne smrti

Ubrzo nakon što je FBI službeno objavio da je pokrenuo istragu, umrla je još jedna Amerikanka. Leyla Cox (53) sa Staten Islanda bila je na odmoru za svoj rođendan kada je iznenada umrla od srčanog udara u svojoj hotelskoj sobi u Dominikanskoj Republici. Rođendan joj je bio 9. lipnja, a preminula je dan kasnije, 10. lipnja, piše The Cut.

Sedma osoba koja je misteriozno umrla na tom području bio je 55-godišnji Joseph Allen iz New Jerseyja. Spremačica hotela je 13. lipnja pronašla Allena mrtvog na podu hotelske sobe u odmaralištu Terra Linda u Sosui.

Bivši vlasnik pizzerije Vittorio Caruso (56) umro je u bolnici u Santo Domingu 17. lipnja. Prema informacijama američkog Ureda državnog odvjetnika, preliminarna obdukcija pokazala je da je Caruso umro od respiratornog i srčanog zastoja. Navodno je Caruso već dulje imao spomenute zdravstvene probleme.

Susan Simoneaux iz Louisiane posljednja je državljanka SAD-a koja je umrla na tom području, piše New York Post.

Simoneaux (53) je preminula u lokalnoj američkoj bolnici tjedan dana nakon što se vratila s medenog mjeseca koji je provela u ljetovalištu Punta Cana.

Novopečeni bračni par nije znao za prethodne smrti Amerikanaca u Dominikanskoj Republici.

"Nikada ne bismo otišli tamo da smo znali", rekao je njezin suprug Keith Williams.

Mnogi otkazali aranžmane

Mnogi Amerikanci postali su toliko uznemireni izvješćima o neobjašnjivim smrtima u Dominikanskoj Republici da su odgodili ili otkazali turističke aranžmane koje su dogovorili u toj zemlji.

No ovakvi tragični događaji nisu preplašili samo turiste. Nedavno je pjevač Rick Springfield objavio da će otkazati svoj koncert u Punta Cani koji je bio dogovoren za studeni ove godine

“Zbog opreza oko situacije u Dominikanskoj Republici i zbog brige za fanove, bend i ekipu, odlučili smo otkazati koncert”, napisao je Springfield na društvenim mrežama.

Pročitajte više