100 kosovskih specijalaca upalo na sjever Kosova, uhitili srpskog šefa policije

Screenshot: RTS, Video: Klan Kosova

JEDINICE kosovske specijalne policije ROSU upale su rano jutros na sjever Kosova i Metohije, izvještavaju srpski mediji.

Kako javlja srpski Blic, kosovski su specijalci došli s više od 25 oklopnih vozila i džipova te s oko 100 pripadnika specijalne policije. 

Uhićena dvojica zbog smrti Olivera Ivanovića, među njima jedan od šefova policije

Kosovski portal Kosovapress javlja kako je uhićeno dvoje ljudi zbog sumnje da su umiješani u smrt Olivera Ivanovića. Pišu kako je jedan od uhićenih Rade Basara, policijski dužnosnik sa sjevera Kosova koji je vodio istragu o ubojstvu Ivanovića, a za njega se sumnja da je skrivao dokaze.

Uhićen je još jedan osumnjičeni muškarac kod kojeg je navodno pronađeno oružje. 

Kosovapress piše i kako je policija pokušala uhititi i treću osobu, Željka Bojića, šefa policijskih operaciji u regiji Mitrovica na sjeveru Kosova, no nisu uspjeli. Javljaju da su dvojica uhićenih prebačeni u Prištinu. Potvrđuju i informaciju da je u akciji sudjelovalo preko 100 specijalaca. Akcija se, kako se navodi, nastavlja u općini Leposavić.

Kosovska policija potvrdila uhićenja

Tijekom jutra priopćenjem se oglasila kosovska policija. Potvrdili su da su u jutarnjim satima na sjeveru Kosovske Mitrovice proveli akciju u vezi s ubojstvom Olivera Ivanovića.

"Ova policijska akcija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebni odjel, a koji je rezultirao uhićenjem osumnjičenog policajca (RB) uključenog u nalog za pretres", priopćila je kosovska policija. Potvrdili su i da se traga za drugim osumnjičenim policajcem.  

"Tijekom policijske akcije uhićen je još jedan osumnjičeni kod kojeg je pronađeno oružje. U operaciji su pronađena i zaplenjena još dva oružja i municije", ističe se u priopćenju.

Srpski dužnosnik: Upali su šefu policije u stan i odveli mu sina

O akciji albanskih specijalaca oglasio se jutros šef srpskog Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Glavna meta je bio zapovjednik policijske opreative u regiji sjever Željko Bojić. Njemu su jedinice ROSU upale u stan, izvršile premetačinu, odveli mu sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu. Uhapšen je još jedan radnik KPS sjever - Rade Basara, koji je radio na važnim slučajevima. Sve je ovo dio scenarija da se Srbi kriminaliziraju, da se povežu s različitim zločinima koji su se dogodili na području Kosova i Metohije, pa i sa ubojstvima", rekao je Đurić.

Tko je bio Oliver Ivanović

Ubojstvo Olivera Ivanovića na Kosovu gotovo dvije godine otkad se dogodilo još uvijek nije razjašnjeno.

Vođa građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda Oliver Ivanović, ubijen je 16. siječnja 2018. ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a iako paralelne istrage ubojstva vode i Priština i Beograd, počinitelji i nalogodavci još nisu otkriveni.

Pripadnici kosovske policije ROSU upali su i u svibnju na sjever Kosova koji je većinski nastanjen Srbima. Tada je uhićeno 28 osoba, od čega 23 Srba, policajaca i civila osumnjičenih za sudjelovanje u organiziranim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Pročitajte više