11 novooptuženih za zločin na Ovčari

OSIM šestorice prije optuženih, Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu optužilo je još 11 osoba za zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, protiv kojih će postupak prema prijašnjim najavama biti pripojen već započetom suđenju, rečeno je u srijedu, na konferenciji za novinare, u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu.

Optužnica protiv dosad optužene šestorke, proširena je u utorak s još 11 imena.

Optuženi su pripadnici nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara Milan Lančužanin zvani "Kameni", Marko Ljuboja, Predrag Milojević zvani "Kinez" ili "Kina", Božo Latinović zvani "Boro Krajišnik", Vujo Zlatar, Goran Mugoša zvani "Kuštro", Đorđe Šošić zvani "Žoržo", Miroslav Đanković zvani "Đani", Slobodan Katić zvani "major Katić", Nada Kalaba, te Milan Bulić zvani "Bulidža".

Optužnica ih, kako je rečeno na konferenciji za novinare u Specijalnom sudu, tereti da su zlostavljali, mučili i ubijali zatvorenike, radili špalir kroz koji su zatvorenici morali trčati dok su ih tukli drvenim palicama i metalnim šipkama.

Prije proširenja optužnice protiv još 11 osoba, optuženi su tadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara Miroljub Vujović (41), njegov zamjenik Stanko Vujanović (45), te Jovica Perić (39), Mirko Vojinović (65), Ivan Atanasijević (43) (koji se prije zvao Ivica Husnik), Predrag Madžarac (33) i Milan Vojnović (56), dok je Mirko Vojinović (65) zvani Ćapalo, koji je bio četvrtooptuženi, preminuo neposredno prije početka suđenja u ožujku, od posljedica ozljeda koje je zadobio potkraj siječnja, kad je pokušao samoubojstvo skokom s trećeg kata novosadske bolnice.

Suđenje optuženoj šestorci, koje je počelo u ožujku ispitivanjem optuženih, nastavljeno je 28. i 29. travnja dokaznim postupkom, kad je ispitano 14 svjedoka, a nastavak je zakazan za 21. lipnja, kad će glavna rasprava potrajati devet dana. Prema prijašnjim najavama Specijalnog tužiteljstva, postupak protiv 11 novooptuženih bit će pripojen postupku protiv šestorice optuženih, koji je već u tijeku.

Pročitajte više