Politički analitičar: Muljanje s izbornim jedinicama je imalo jedan cilj

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu izjavio je u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna da će u pregovorima za formiranje vlasti razgovarati svatko sa svakim te će mnogi političari pogaziti riječ koju su davali prije izbora. "Ta je riječ koja se prodaje za glasove, no nema opcije vraćanja kvarljive robe ili robe s greškom, ali morat ćemo okrpiti robu s greškom ili nedosljednost", kazao je.

Dodaje kako birači nisu nigdje, ali je to posljedica našeg lošeg puta u demokraciji već od 90-ih, gdje nismo jasno definirali sustav koji jače vezuje odgovornost onih koji su izabrani za glasače koji su ih izabrali.

"Mi u izbornom sustavu imamo nejasno izborno određenje tko glasa u kojoj izbornoj jedinici i kakav se program može ponuditi", govori. Naglašava kako nemamo nikakvo podnošenje računa na kraju mandata.

"Da imamo jasniju strukturu jedinica, da znamo koga su izabrale, onda bismo nakon 4 godine rekli: ti više nećeš zastupati naše interese", rekao je Rimac.

Muljanje s izbornim jedinicama

Rimac naglašava kako muljanje s izbornim jedinicama i prekrajanje koje se dogodilo ide za tim da su političari oslobođeni odgovornosti zato što nemaju referentni okvir građana kojima trebaju polagati račune.

Rimac naglašava kako Hrvatska u izbornom sustavu ima nejasno određenje tko glasa u kojoj izbornoj jedinici i kakav se program u toj izbornoj jedinici može ponuditi. "Imamo sustav koji je neodgovoran prema glasačima", istaknuo je.

Ističe kako je prilično nevjerojatno da lijevo liberalni blok ili oni koji su se zalagali da se HDZ skine s vlasti uspostave većinu u Saboru jer je DP dobio dovoljno zastupnika da nitko bez njih ne može sastaviti koaliciju koja bi srušila HDZ s vlasti.

Tko će sastaviti vladu?

"Manjinski zastupnici nose veći dio zastupnika, no ta opcija je dovela do toga da sve liste koje su bile od jedne većinske stranke plus dodane manje opcije, sada su pred opasnošću razlaza", kazao je Rimac.

"Bračni par Raspudić se odvojio od Mosta, a Most je rezolutno protiv suradnje s HDZ-om", kazao je.

Što se tiče Rijeke pravde, oni samo mogu računati da se ponove izbori s idejom da bi ponovili bolji rezultat ovako razjedinjeni, kaže.

Pročitajte više