13. obljetnica pulske zrakoplovne baze

Prigodnom svečanošću danas je u pulskoj Zrakoplovnoj bazi obilježena 13. obljetnica postojanja i rada te baze koja je, kako se čulo, pridonijela izgradnji Hrvatske vojske, posebno Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i obrani hrvatske države u pet godina sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Zapovjednik Zrakoplovne baze brigadir Ivan Bosak podsjetio je kako je pulska baza osnovana 12. studenoga 1991., začetak koje je bila zapravo zrakoplovna skupina sastavljena od dragovoljaca, časnika, dočasnika i kontrolora leta.

U tijeku razminiranja uzletno-slijetne staze poginula su dva pripadnika zrakoplovne skupine i dva djelatnika MUP-a.

Govoreći o ovogodišnjim aktivnostima, brigadir Bosak je istaknuo kako se nastavlja izobrazba mladih letača na MIG-u-21, t.j. pomlađivanje kadrova u Zrakoplovnoj bazi. Na svečanosti, kojoj je nazočio i izaslanik zapovjednika HRZ-a brigadir Nikola Matanovac, uručene su pohvale sadašnjim i zahvale umirovljenim djelatncima Zrakoplovne baze.

Prije svečanosti održana je komemoracija u povodu 13. obljetnice smrti pripadnika zrakoplovne skupine Marijana Vinkovića i Dušana Bulešića te djelatnika MUP-a Vicalja Marijanovića i Steve Grbića, koji su stradali u razminiranju uzletno-slijetne staze, a izaslanstva Zrakoplovne baze, istarske Policijske uprave i rodbina položili su vijence i zapalili svijeće pred spomen-obilježjem.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više