FOTO Ovo je zapadno oružje koje su zaplijenili Rusi. Izložili ga u Moskvi

Foto: EPA

Zapadni tenkovi i vojna oprema koju su ruske snage zaplijenile u Ukrajini završili su na izložbi u Moskvi za koju ruska vojska kaže da pokazuje kako zapadna pomoć ne može spriječiti rusku pobjedu u ratu.

Dugački redovi stvorili su se na sunčani Međunarodni praznik rada na ulazu na izložbu "Trofeji ruske vojske", koja se održava pred muzejem sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

"Povijest se ponavlja", priopćilo je rusko ministarstvo obrane uz podsjećanje da je Sovjetski Savez također 1943. organizirao izložbu zaplijenjenih njemačkih tenkova i vojne opreme.

Izložba u Moskvi, na kojoj su prikazani američki, njemački i francuski tenkovi koji su poslani Ukrajini, dolazi samo nekoliko dana nakon što je SAD izglasao paket vojne pomoći Kijevu vrijedan 61 milijardu dolara. Održava se u vrijeme kada Rusija ostvaruje vojne uspjehe na istoku Ukrajine, a ukrajinska se vojska žali da im nedostaje streljiva i vojnika.

Britanska i australska oklopna vozila zaplijenjena u Ukrajini također su prikazana na izložbi, uz vojnu opremu proizvedenu u Turskoj, Švedskoj, Finskoj, Južnoafričkoj Republici i Češkoj.

Prvi kanal državne televizije prenio je da je zvijezda izložbe zaplijenjeni američki borbeni tenk M1 Abrams, koji su ruske snage onesposobile na istoku Ukrajine.

Penjući se na Abrams s mikrofonom, novinar je rekao da se tenk u SAD-u promovira kao neuništivo čudesno oružje. "No sve to je besmislica, pogledajte ovo, njegova reputacija je uništena", izjavio je.

Pročitajte više