Kamera snimila trenutak potresa kod Slunja. Oštećene crkva i zgrada općine

Potres magnitude 4.3 po Richteru, koji je jutros zatresao Rakovicu i Slunj, snimila je nadzorna kamera. Na snimci koju je objavio portal Lika Club vidi se trenutak potresa u mjestu Irinovac u općini Rakovica. Snimku možete pogledati OVDJE.

Načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić rekao je za Lika Club da je u potresu oštećena crkva u Rakovici. 

"Treslo je 10-15 sekundi oko 20 do šest. Zasad nema prijavljenih šteta, osim u crkvi u Rakovici, gdje je pala žbuka i napukao je strop na par mjesta. Ministar Tomo Medved se javio i rekao da će poslati hrvatsko potresno inženjerstvo u Rakovicu da pregledaju teren", rekao je načelnik.

"Prema zaprimljenim informacijama u vezi potresa kod Slunja, zabilježena je manja materijalna šteta. Služba civilne zaštite Karlovac je od načelnika općine Rakovica zaprimila informaciju o oštećenju stropa u crkvi sv. Jelene i dimnjaka na zgradi stare općine u Rakovici. Na teren su upućeni statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo. Za sada nije bilo drugih dojava o štetama", priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Seizmologinja: Hrvatska je seizmički aktivna

Ines Ivančić, ravnateljica Seizmološkog zavoda, za N1 je kazala da je Hrvatska seizmički aktivna te navela koja su područja najaktivnija. Ivančić se najprije osvrnula na jutrošnji potres. "Područje je takvo da ne očekujemo osobitu štetu, osjetio se u dijelu sjeverozapadne Hrvatske i prema jugu. Ovaj potres nije ništa neuobičajeno u ovom području."

Komentirala je koji su dijelovi Hrvatske seizmički posebno aktivni. "Kad govorimo o Hrvatskoj, govorimo o tom seizmički aktivnom području, naročito sjeverozapadna Hrvatska i obalno područje, Velebit, Dinara prema jugu... Sve je izraženija seizmička aktivnost i to je posljedica tektonskih gibanja. Afrička ploča gura Jadransku na Euroazijsku ploču i to su uzroci potresa kod nas u Hrvatskoj."

Ivančić je kazala da je jutrošnji potres bio prilično jak, a što se tiče daljnjih podrhtavanja, navodi da je zabilježen još jedan vrlo slab potres. "Ne možemo predvidjeti sljedeći potres, dosad nisu zabilježeni afteršokovi, mogući su, ali nema tu strogog pravila, a kod jačih potresa se mogu očekivati. Nema prognoze potresa", zaključila je.

Pročitajte više