13-godišnji Pakistanac tužio školu koja ga je isključila kad je objavio da se ženi

13-GODIŠNJI dječak tužio je sudu ravnateljicu škole u Peshawaru, koja ga je isključila s nastave nakon što se saznalo da se dječak ženi 16-godišnjom djevojkom.

Gherat Khan je u Peshawaru pohađao sedmi razred osnovne škole, a najavio je ženidbu sa svojom 16-godišnjom djevojkom, koju su mu pronašli njegovi rođaci. Khan je sudu objasnio da mu je otac umro, a majka mu je teško bolesna te je obitelj zapala u teškoće, nakon čega su članovi obitelji odlučili pronaći Khanu ženu koja će pomoći u kućanskim poslovima.

Khan je izjavio da voli svoju buduću suprugu i da ne žali zbog odluke svoje obitelji, no najava isključenja iz škole jako ga je uznemirila. Izjavio je kako, bez obzira na ženidbu, želi završiti školu i postati liječnik.

Dječak isključen iz škole kako ne bi seksualna iskustva dijelio s vršnjacima

Ravnateljica škole Beatrice Jamil, koja je donijela odluku o Khanovom isključenju, objasnila je svoj postupak strahom da će dječak svoja intimna iskustva u braku dijeliti sa svojim vršnjacima, što je u konzervativnom društvu poput pakistanskog, u kojemu je seks još uvije veliki tabu, neprihvatljivo. Odluku o Khanovom isključenju, dodala je, donijela je nakon konzultacije sa školskim odborom.

Pakistan nema jasno određene dobne granice koje propisuju pravo na ženidbu. Iako civilni zakon navodi kako mladoženja mora biti star najmanje 18, a mlada 16 godina, vjerski zakoni, koji u toj zemlji često imaju veću snagu od civilnih, navode da se par može vjenčati ako su oboje stupili u pubertet i ako se roditelji, odnosno obitelj, ne protive braku.

Pročitajte više