VIDEO Izraelska vojska ubila najmanje 15 Palestinaca, više od 1400 ozlijeđenih

Screenshot: YouTube
 
NAJMANJE 15 Palestinaca je ubijeno i više od 1400 ozlijeđeno u petak u sukobu s izraelskim vojnicima blizu Pojasa Gaze, gdje su deseci tisuća marširali u ime palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka, prenose agencije pozivajući se na medicinske izvore.  
 
Marš kojim je počeo granični prosvjed koji bi trebao trajati šest tjedana organizatori su nazvali nenasilnim. Međutim, izraelska vojska optužila je islamistički pokret Hamas koji je na vlasti u Gazi da se koristi "nasilnim prosvjedima kako bi zamaskirao teror".
 
 
Veliki marš povratka 
 
Tisuće Palestinaca marširale su noseći zastave i postavile šatore blizu granica, a izraelska vojska optužila ih je da su je napali zapaljivim bombama i kamenjem.
 
Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi Ašraf al-Kedra rekao je da je ubijeno 15 osoba, a među ozlijeđenima je njih gotovo 800 ozlijeđeno pravim streljivom, a ostali gumenim mecima i udisanjem suzavca. 
 
Među žrtvama su osobe starosti od 18 do 34 godine, iako su agencije ranije javile da je jedna žrtva šesnaestogodišnjak. Izraelska vojska tvrdi da su najmanje dvojica ubijenih muškaraca povezana s Hamasom.
 
 
Dan žalosti za poginulima u prosvjedu
 
Palestinski predsjednik Mahmud Abas proglasio je za subotu danom žalosti za poginulima u prosvjedima. Arapsko-izraelski rat 1948., izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska. Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.
 
U Pojasu Gaze je humanitarno stanje sve lošije zbog blokade dulje od deset godina koju tom području nameću Izrael i Egipat.
 
Izraelska vojska potvrdila je da je izvela zračne i topničke napade na Hamas i objasnila je da je riječ o odmazdi za napade Palestinaca na granici. Prosvjed je počeo duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori i to na Veliki petak i početak židovske Pashe.
 
Izraelska policija upotrijebila dron u napadu suzavcem 
 
Izraelska policija je rekla da je upotrijebila suzavac dronom i da se radi o novoj tehnologiji. Pri ispaljivanju suzavca nekoliko osoba je ozlijeđeno, a granate su pale s 10 do 20 metara visine, javlja AFP.
 
Upotreba dronova za bacanje suzavca je nedavna inovacija, rekao je glasnogovornik izraelske policije Mickey Rosenfeld. Ta tehnologija je korištena prije nekoliko tjedana oko pojasa Gaze te u petak u sprječavanju prosvjednika da se približe granici s Izraelom, objasnio je.
 
"Katastrofa" - dan kada je stvoren Izrael
 
Izraelska vojska je u priopćenju optužila Hamas da "cinično iskorištava žene i djecu tako što ih šalje na sigurnosnu ogradu i ugrožava njihove živote". 
 
Očekuje se da će prosvjed kulminirati 15. svibnja kad Palestinci obilježavaju takozvanu Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena država Izrael. Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca zamrznuti su od 2014.
 
Neki mediji objavili su da je u najnovijem sukobu ubijeno najmanje 16 Palestinaca. Objavljene snimke između ostalog prikazuju napade izraelske vojske u kojima je upotrijebljen i dron, a neki prosvjednici palili su fotografiju američkog predsjednika Donalda Trumpa.
  

Pročitajte više