15-godišnjak osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva bake i djeda

15-GODIŠNJI Amerikanac Chris Pittman osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubojstva bake i djeda, nakon što je sud odbacio argumente obrane koja je tvrdila kako je, tada 12-godišnji Pittman, djeda i baku ubio pod utjecajem antidepresiva Zoloft, zbog kojeg nije mogao prepoznati razliku između dobra i zla.

Pittman je kao 12-godišnjak hicima iz sačmarice ubio baku i djeda na spavanju, nakon čega je zapalio njihovu kuću, a suđenje je trajalo čak tri godine jer se u početku nisu mogli složiti hoće li se Pittmanu suditi kao maloljetniku ili ne.

"Glavno pitanje bilo je je li Pittman znao razliku između dobra i zla. Pucati u djeda i baku dok spavaju je podlo, nastrano i zlobno" - kazao je tužitelj Meadows u završnoj riječi.

Pittmanov odvjetnik Paul Waldner, međutim, pokušao je ishoditi oslobađanje na temelju godina ubojice, te na temelju prijašnjih suđenja.

"U ovoj saveznoj državi, u ovoj zemlji, ne osuđujemo djecu za ubojstvo ako su bili pod utjecajem kemikalija koje su uništile njihov razum." - ustvrdio je Waldner u završnoj riječi.

Dr. James Ballenger, psihijatar koji je svjedočio za tužitelja, smatra kako je 12-godišnji Pittman u trenutku izvršenja stravičnog umorstva bio "vrlo, vrlo ljut".

No, toj se tvrdnji usprotivila dr. Lanette Atkins, psihijatrica koja je svjedočila na zahtjev obrane, koja je sudu kazala kako joj je dječak rekao da je čuo glasove u glavi koji su mu govorili "Ubij, ubij, učini to". Još jedan psihijatar obrane, dr. Richard Kapit, kazao je kako Pittman "nije imao mogućnost formiranja kriminalne namjere zbog trovanja Zoloftom".

No, psihijatrica tužilaštva dr. Pamela Crawford tvrdila je kako je dječak paljenjem kuće pokazao svijest o počinjenom zločinu, kojeg je na taj način pokušao sakriti.

Kako piše CNN, Chris Pittman imao je nesretno djetinjstvo: odgajao ga je strog otac, u jednom je navratu čak pobjegao od kuće i prijetio samoubojstvom, nakon čega je poslan u psihijatrijski centar u Floridu na šest dana. Nakon boravka u psihijatrijskom centru dječak je otišao živjeti kod djeda i bake u gradić Chester u Južnoj Carolini. Tamošnji mu je liječnik umjesto antidepresiva koje je uzimao u Floridi propisao Zoloft.

Članovi dječakove obitelji primijetili su da je Chris postao rastresen, nije mogao mirno sjediti, a često je spominjao kako mu "koža gori", što su neke od nuspojava uzimanja Zolofta.

Dan prije dvostrukog ubojstva Chris se sukobio s jednim dječakom u školskom autobusu, nakon čega mu je djed zaprijetio da će ga poslati nazad  Floridu. Te se noći dječak ustao iz kreveta, uzeo sačmaricu, ustrijelio baku i djeda na spavanju, te zapalio njihovu kuću.

CNN piše kako je Zoloft jedan od najpopularnijih antidepresiva, nastao na bazi nove generacije antidepresiva poput Prozaca. Iako se djeci ne preporuča uzimanje Zolofta, liječnici ga unatoč tome nerijetko propisuju mlađim pacijentima.
Proizvođač Zolofta, Pfizer Inc., zanijekao je postojanje znanstvenih dokaza da uzimanje Zolofta potiče nasilje prema drugim ljudima.

Pročitajte više