18 tvrtki SAD-a osumnjičeno za nezakonitu prodaju oružja Iranu

Osamnaest je američkih tvrtki osumnjičeno za prodaju vojne opreme Iranu, preko jedne tvrtke sa sjedištem u Londonu, objavio je u četvrtak washingtonski Ured za imigraciju i carine (ICE).

Otvorena je istraga te je obavljen pretres uredskih prostorija osumnjičenih američkih tvrtki. One su navodno britanskoj tvrtki isporučivale dijelove vojne opreme, dok je ona iranskim oružanim snagama isporučivala oružje, navodi se u izvješću ICE-a.

Do sada vlasti nisu još nikoga uhitile niti optužile.

"Istraga je u tijeku", tvrde dužnosnici ICE-a.

Sumnja se da su spomenute tvrtke prekršile zakon o izvozu oružja, nezakonito izvozeći streljivo čiju prodaju u inozemstvo mora odobriti vlada.

U ilegalno izvezenoj opremi su dijelovi raketa HAWK, vojnih bojnih aviona F-14 "Tomcat", lovaca F-4 "Phantom" i F-5, kargo aviona C-130 "Hercules" te dijelovi radara kojima se koristi vojska.

Oprema se iz SAD-a slala britanskoj tvrtci Multicolore-AKS Industries, a ta je tvrtka narudžbe primala izravno od iranske vlade.

Iran se nalazi pod gospodarskim embargom SAD-a koji smatra da ta zemlja podržava terorizam. Tvrtkama je zabranjeno poslovanje s Iranom, koji pak sa svoje strane iranskim tvrtkama brani poslovanje sa SAD-om. Izuzetak su samo neki obrtnički i prehrambeni proizvodi kao što su tepisi i kavijar.

Pročitajte više