Počeo ključan sastanak DP-a i HDZ-a. Penava potvrdio da žele četiri ministarstva

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U Banskim dvorima počela je u 16 sati nova runda pregovora tehničkog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s predstavnicima Domovinskog pokreta oko formiranja parlamentarne većine i Vlade, uoči koje je čelnik Ivan Penava potvrdio da ih zanimaju četiri ministarstva.

Pregovarački tim DP-a u sastavu čelnika stranke Ivana Penave, njegova zamjenika Marija Radića, glavnog tajnika Josipa Dabre te političkog tajnika Damira Barne, stigao je s nekoliko minuta zakašnjenja u Banske dvore i to nakon sastanka Plenkovića s osam predstavnika nacionalnih manjina na kojem je zaključeno da će više od jednog zastupnika iz njihova Kluba dati potpise Plenkoviću kao mandataru buduće Vlade, ali da SDSS neće.

 

Vladimir Bilek, koji je u ime Kluba izašao pred medije, nije htio otkriti koliko će 'manjinaca', a ni tko točno dati potpise Plenkoviću. Jedino se zna za Roberta Jankovicsa, zastupnika mađarske manjine, koji je već ranije javno objavio da šef HDZ-a i tehnički premijer njegovu podršku za sastavljanje Vlade ima. 

Da tri zastupnika SDSS-a ne dolaze u obzir kao partneri u većini ili Vladi bio je, naime, jedan od glavnih uvjeta Domovinskog pokreta za formiranje koalicije s HDZ-om. Predsjednik HDZ-a u ponedjeljak se sastao i s dosadašnjim koalicijskim partnerima iz HSLS-a, HNS-a, HSU-a, HDS-a te nezavisnom Marijanom Petir koji su mu dali podršku kao mandataru za sastavljanje nove Vlade. 

HDZ-ov član pregovaračkog tima, Marko Milić, najavio je kako bi danas mogli razgovarati o programskim odrednicama i strukturi buduće Vlade. 

"Bili ste upoznati sa zahtjevima DP-a u smislu s kim možemo razgovarati, s kim ne i sada kada smo to kroz niz pregovora uspjeli riješiti, prijeći ćemo na točke koje se tiču sastavljanja Vlade, preuzimanja odgovornosti za određene resore, međutim, preuranjeno je govoriti o tim pozicijama jer su one tek sada predmet razgovora", poručio je Penava uoči današnjeg sastanka. 

Penava potvrdio da ih zanimaju četiri ministarstva

Potvrdio je kako su četiri ministarstva pod njihovom ingerencijom polazišna osnova ovih daljnjih pregovora. 

 

"Bit ćemo na tragu onoga što smo komunicirali. Zanima nas jako rješavanje problema demografskog sloma, zabrinjava nas da nemamo samodostatnost u proizvodnji elementarnih proizvoda, a zanima nas i sigurnost naših građana, ali i ono što nam djeca u školi uče i što gledaju kroz medije", naveo je. 

HDZ-ovci su se posljednji put sastali s predstavnicima Domovinskog pokreta u petak u Sotinu, nakon svečane sjednice u povodu Dana Vukovara, kada su obje strane isticale da su približili stajališta, a nakon jučerašnjeg sastanka sa članovima svoje stranke, Plenković je poručio kako se stvari kreću u dobrom smjeru.

HDZ je na parlamentarnim izborima osvojio 61 zastupnički mandat, a DP 13. Iako se u medijima nagađalo kako će podršku za sastavljanje Vlade dati i Vesna Vučemilović, koja je dala ostavku na sve stranačke funkcije u Hrvatskim suverenistima zbog suprotstavljenih stavova s čelnikom te stranke Marijanom Pavličekom oko podrške desnoj Vladi ili priklanjanju lijevoj opoziciji, Bilek poručuje kako Plenković ima dovoljno ruku i bez nje. 

Pročitajte više