200 dana šatorskog prosvjeda: Evo kako i vi možete besplatno kampirati na zagrebačkim ulicama

Foto: Index, Hina

U GRADU Zagrebu odnedavno je dozvoljeno postavljanje montažnih objekata na ulicama u kojima se može besplatno kampirati.

Naime, sudeći prema odgovorima kojima smo dobili iz MUP-a, zagrebačke policije, Grada Zagreba i Gradskog ureda za prostorno uređenje sasvim legalno i bez traženja posebnih dozvola ili plaćanja svoj montažni objekt možete postaviti bilo gdje u Zagrebu. Dovoljno se držati tek nekoliko pravila. 

Policija vam ne može ukloniti objekt ni zabraniti boravak

Ukoliko postavite montažni objekt na nekoj od ulica policija vam to ne može zabraniti. Naime, to nije njihova nadležnost.

"Policija nije nadležna za uklanjanje šatora te Vas upućujemo na nadležni Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Policijske uprave zagrebačke a na primjeru montažnog objekta u ulici Savska 66.

Pročelnik Bilić: Nema dozvole, nema rušenja

Kako smo provjerili, montažni objekt neće vam ukloniti ni nadležni Gradski ured, a dovoljno je da gradskom uredu ne prijavite kako imate nakanu postaviti montažni objekt. Ukoliko želite postaviti objekt i u njemu boraviti, učinite to spontano, preko noći.  Detalje nam je objasnio pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić i to na primjeru montažnog objekta šatora u Savskoj 66.

"Ovom Gradskom uredu nikad nije predan zahtjev kojim bi se tražilo izdavanje rješenja za postavu šatora i pokretnih naprava na navedenoj lokaciji", stoji u odgovoru pročelnika Bilića. Stvar je zapravo prilično jasna, nitko nije zatražio dozvolu za kampiranje, pa se prema tome ona ne može odbiti ili oduzeti.

Tražite WC, dobijete WC

No, kada već imate montažni objekt na jednoj od zagrebačkih ulica, bilo bi dobro da imate i sanitarni čvor. U tome vam mogu pomoći upravo gore navedeni zagrebački Ured za prostorno uređenje  i njihov pročelnik Bilić.

Tako su montažni objekti iz Savske 66 rješenjem Gradskog ureda dobili dodatna dva montažna objekta, točnije kontejnera. Naime, temeljem traženja, odobreno im je postavljanje dva kontejnera u svrhu pružanja medicinskih usluga te dva kemijska WC-a.

Da bi mogli nesmetano kampirati u vašem montažnom objektu i družiti se s prijateljima, dobro je da nemate niti policijsku dozvolu za javno okupljanje.

Nema dozvole za okupljanje

"Prilikom organizacije javnih okupljanja potrebno je ishoditi i rješenje nadležne policijske postaje Policijske postaje Policijske uprave zagrebačke, prema mjestu održavanja skupa", objašnjava pročelnik Bilić u odgovoru na upit Indexa. No, u policiji nam je potvrđeno kako ta prijava nikada nije stigla na njihovu adresu.

"Prosvjed šatoraša u Savskoj ulici policiji nije prijavljen u smislu Zakona o javnom okupljanju, potvrđeno je za Index iz PU zagrebačke.

Time se opet vraćamo na početak. Zahtjeva za okupljanje nema, policija nije nadležna, nije ni Gradski ured, pa možete nesmetano uživati u besplatnom kampiranju na zagrebačkim ulicama.

 
 
 

Pročitajte više