20.000 turskih vojnika u sj.Iraku u slučaju američkog napada na Irak

TURSKA vojska želi poslati oko 20.000 vojnika uz potporu oklopljenih vozila u sjeverni dio Iraka kako bi zajamčila sigurnost granice u slučaju američke vojne operacije protiv režima u Bagdadu, piše u utorak turski tisak.

Dužnosnici glavnog stožera turske vojske istaknuli su kako je potrebno uputiti četiri brigade, što je oko 20.000 vojnika, u irački Kurdistan koji izbjegava kontrolu Bagdada još od Zaljevskog rata 1991. godine, piše list ´Radikal´.

Turska je već rasporedila nekoliko stotina vojnika u tu zonu radi progona kurdskih pobunjenika iz Radničke stranke Kurdistana.

Raspoređivanje turskih vojnika ima za cilj zaustavljanje vala izbjeglica s iračkog teritorija i onemogućavanje nekih ciljeva separatističkih kurdskih frakcija u toj regiji.

Ankara smatra da bi te skupine mogle pokušati iskoriatiti američku intervenciju da bi se dokopale Mosula i Kirkuka, dva grada bogata naftom koje kontrolira Bagdad.

SAD su zatražile od Turske, svog glavnog saveznika u regiji, odobrenje za raspoređivanjem 80.000 američkih vojnika na turskom teritiriju kao i 5.000 specijalaca da se otvori ´sjeverna bojišnica´ protiv Iraka, piše list ´Hurriyet´ pozivajući se na izjave turskih generala.

Turska bi mogla otvoriti svoje zračne baze za američke zrakoplove u slučaju vojne intervencije.

Pročitajte više