22. travnja, Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje, 22. travnja, ove se godine obilježava pod sloganom "Zaštitimo našu djecu i našu budućnost", uz naglasak na zaštitu zdravlja i obrazovanje djece. L

Dan planeta Zemlje obilježava se po cijelom svijetu od 22. travnja 1970., a naziv Earth day prvi je put upotrijebljen u proglasu gradonačelnika San Francisca 1969., u kojemu je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Godinu poslije obilježen je na poticaj senatora Gaylorda Nelsona masovnim demonstracijama za okoliš na sveučilištima i u studentskim domovima diljem SAD-a na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Zbog takve potpore javnosti zaštita okoliša postala je političko pitanje. Važnu ulogu u pitanjima ugroženosti okoliša i potrebe za njegovom zaštitom odigrali su i astronauti iz misije Apolo kad su 1968. fotografirali Zemlju u cjelini. Slika malenog, plavog, krhkog i prekrasnog planeta postala je omiljenim posterom s milijunskom nakladom.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990.

I u svijetu se od te godine taj dan počeo jače obilježavati, pa je u proslavama i priredbama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi koji su prepoznali da je zaštita okoliša napokon postala univerzalna javna briga.

Ta svjetska pojava dobila je svoj službeni oblik 1992. na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga koji su uskladili dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Najveća hrvatska nevladina ekološka udruga Zelena akcija s 15-ak drugih ekoloških udruga i ekosekcijama zagrebačkih škola Dan planeta Zemlje obilježava trodnevnim manifestacijama u Zagrebu pod sloganom "Hrvatska kakvu želimo".

Zelena akcija ujedno obilježava i 15 godina rada. Nevladine udruge osvrnut će se na održivi razvoj u Hrvatskoj u sljedećih pet, 10 i 15 godina. U Zelenoj akciji smatraju kako tema održivog razvoja može usmjeriti pozornost javnosti na odluke koje se donose danas, a već imaju, ili će imati dugoročne posljedice na okoliš i kvalitetu življenja u Hrvatskoj.

Iako je termin "održivi razvoj" vrlo širok pojam, a ponekad se pod njim podrazumijevaju i aktivnosti koje i ne pridonose održivosti, važno je pozornost usmjeriti na niz projekata, pojava i politika dugoročno štetnih po okoliš, smatraju u Zelenoj akciji. To su, kako navode, forsiranje izgradnje autocesta umjesto modernizacije željeznice, zatrpavanje teritorija države divljim odlagalištima, planovi izgradnje spalionica otpada umjesto dosljednog izdvajanja korisnog otpada, izgradnja na jadranskog obali neprimjerene arhitekture i bez potrebne infrastrukture, prepuštanje vodozaštitnih područja divljoj izgradnji, ilegalnoj eksploataciji šljunka i ilegalnom odlaganju otpada, intenzivna sječa šuma, pretjerani izlov životinjskih vrsta i nedostatak kontrole krivolovsta, rasprodaja pitke vode i drugo.

Zelena akcija i druge udruge u subotu, 23. travnja, priredit će cjelodnevna ekološka događanja u parku Maksimir, a Odbor za zaštitu Jadrana, u kojemu je i Zelena akcija, u subotu navečer će u Zagrebačkom kazalištu mladih ukazati na štetnost projekta Družba Adria i potrebu zaštite Jadrana u cijelosti.

Iako Dan planeta Zemlja tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša ove godine im se pridružuje i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pozivom svim građanima da prihvate okolišu prijateljske načine ponašanja.

Ministarstvo navodi da i ove godine financijski podupire aktivnosti udruga koje djeluju na očuvanju okoliša i održivog razvoja, a o čemu svjedoči i nedavno završen natječaj kojem će se udrugama iz državnog proračuna dodijeliti dva milijuna kuna. Na natječaj su pristigla 92 projekta udruga.

Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) već sedmu godinu Dan planeta Zemlja obilježava dodjelom nagrada novinarima za najbolje radove na temu zaštite okoliša i zaštite prirode - Velebitske degenije.

Dan planeta Zemlje Grad Zagreb obilježava pod sloganom "Sačuvajmo okoliš zajedno". U organizaciji Gradskog ureda za obrazovanje i šport 22. travnja ujutro devet autobusa s učenicima i profesorima sedmog i osmog razreda zagrebačkih osnovnih škola obići će odlagalište otpada Jakuševac.



(Hina) xbma ysp

Pročitajte više