23-godišnjak radi u Googleu, a živi u kamionu na njihovom parkingu: "Štedim 90% svojih prihoda"

Foto: 123rf

KAD JE Brandon iz Massachusettsa stigao u Bay Area u San Franciscu, nije se odlučio za stan, već se uselio u kamion od 12 m2. Ideju je dobio dok je stažirao u Googleu prošlo ljeto te je živio u najjeftinijem smještaju tvrtke - dvije spavaće sobe za četvero ljudi (što ga je stajalo oko 2000 dolara mjesečno), piše Independent. Njegovo prezime nije objavljeno kako bi se zaštitila njegova privatnost.

''Shvatio sam da stan plaćam previše, a nikad nisam doma'', kaže Brandon. ''Teško mi je bilo pomiriti se s tim da taj novac praktički bacam - ne štedim, ne ulažem u ništa'', dodaje.

Nakon što je saznao da će dobiti posao za stalno u San Franciscu, odmah je počeo postavljati temelje za život u kamionu. Nakon nekoliko mjeseci kupio je Fordov kamion iz 2006. godine, sa 252.000 prijeđenih kilometara. Platio ga je 10.000 dolara, za što je iskoristio bonus koji je dobio pri dolasku u kompaniju. Kamion će se počeo isplaćivati nakon 21.10.,prema njegovoj računici.

Vodi i blog, ''Misli iz kutije'' (op.a. "Thoughts from Inside the Box"). Jedini stalni trošak koji ima mu je osiguranje za kamion.

''Ne posjedujem ništa što bi se trebalo uključiti u struju. Kamion ima nekoliko svjetala, a noću koristim baterijsku svjetiljku. Imam i prijenosnu bateriju koju punim na poslu. Poslovni laptop izdrži preko noći, a punim ga na poslu'', objašnjava Brandon.

''Glavne stvari koje imam su krevet i ormar. Napravio sam i vješalicu, da mogu vješati odjeću. Osim toga i par plišanih igračaka, nemam baš puno toga'', kaže Brandon.

Tušira se i jede na poslu

Hranu i tuševe osigurava kompanija. Hrani se na poslu i tušira se nakon jutarnje tjelovježbe. ''Cilj mi je uštedjeti oko 90% prihoda, nakon poreza. To mislim iskoristiti za plaćanje studentskih kredita'', kaže. Misli ih isplatiti u sljedećih šest mjeseci te nakon toga uštedjeti tisuće dolara kroz narednih 10-ak godina. Štednja na najamnini omogućila mu je da se hrani u luksuznim restoranima i da više uživa u San Franciscu nego što bi uspio da živi u stanu.

Negativna strana takvog življenja je mali prostor - a i pogodnosti poput klime, grijanja i zahoda.

Brandon kaže da je ovaj prostor veći od bilo koje spavaće sobe koju je dosad imao, a ionako dolazi kući samo spavati.

''Planiram putovati svijetom te moram biti naviknut na nekonvencionalne stilove života. Također, ovo je savršeno vrijeme da to pokušam - mlad sam, fleksibilan te se ne moram brinuti da će ova odluka utjecati na bilo kog u mom životu'', piše Brandon na svom blogu.

Nije siguran koliko će život u kamionu trajati. ''Zasad je prošlo pet mjeseci, a ne vidim zašto bi prestalo u skorijoj budućnosti'', zaključuje.
 

Pročitajte više