250.000 nezaposlenih, a uvozimo radnike: Ekspresno popunjene kvote u sektoru kojeg mladi zaobilaze

Foto: 123rf

UZ ČINJENICU da je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje registrirano oko 250 tisuća ljudi, Hrvatska mora uvoziti radnu snagu. Ove je godine Vlada odobrila rad za gotovo dvostruko više stranih radnika nego lani. Kvote u građevinarstvu razgrabljene su u dva dana.

Čak je 20 tisuća građevinara na burzi, no mladi građevinska zanimanja zaobilaze. Zbog toga država uvoz radnika odobrava na kapaljku, piše HRT. Poslodavci pak tvrde - iako se radnici traže, na natječaj se ne javljaju.

U mjesec dana otkad je natječaj objaljen za strojare, armirače, zidare, tesare i vozače cestovnih motornih vozila iz Hrvatske je stigla - nekolicina molbi. Kvota od 500 radnih dozvola za strane građevinarce razgrabljena je u dva dana, a slično je i s prijevoznicima. Njima je odobreno 50 dozvola za strane vozače.

Odobreno je ukupno tri tisuće dozvola, što je gotovo dvostruko više nego lani. Ipak, gospodarstvenici smatraju kako postupak odobravanja kvota treba mijenjati.

U Sloveniji su primjerice omogućili poslodavcima uvoz stranih radnika prema potrebi. Dok se potrebe na tržištu rada ne usklade s obrazovnim sustavom ili zadovoljavajućim plaćama, poslodavci će i dalje biti na mukama - kako uz nedostatak radnika dostići ugovorene rokove.

Pročitajte više