2,59% testiranih zaraženo virusom hepatitisa C

U SKLOPU kampanje, u kojoj su Grad Zagreb i udruga Hepatos omogućili besplatno testiranje na hepatitis C, od prvih 539 analiziranih testova 14 je osoba zaraženo virusom hepatitisa C što je svaki 47. testirani.

U 34 radna dana od početka kampanje testiralo se oko 700 građana, 79% njih spada u radno sposobno stanovništvo između 18 - 65 godine, dok je samo 21% testiranih u dobnoj skupini iznad 65 godina.

Iako još nije završena obrada svih testova, podatak o 2.59% zaraženih govori o dvostruko većem postotku od dosadašnjih procjena epidemioloških studija za Hrvatsku koje su pokazivale da je u Hrvatskoj zaraženo 1,3%  populacije.

Od 14 potvrđenih slučajeva, 9 je muškaraca, a 5 žena. Većina zaraženih kao mogući uzrok zaraze navodi primanje transfuzije krvi prrije 1993. godine, jer se do tada krv za transfuziju nije testirala na hepatitis C.

U Zagrebu je do početka ove kampanje stopa testiranih na hepatitis C bila vrlo niska i godišnje bi se otkrilo samo desetak oboljelih, pa dobar odaziv građana u ovoj kampanji pokazuje kako su ovakve javno-zdravstvene kampanje vrlo važne da bi se građane potaknulo na pravovremeno testiranje čime bi se povećao broj izlječenja i spriječila bi se mogućnost širenja te bolesti.

Na danas održanoj konferenciji za medije u Staroj gradskoj vijećnici gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je veliki odaziv građana i ne mali broj zaraženih potvrdio opravdanost ove kampanje, te izrazio uvjerenje da će i drugi gradovi u Hrvatskoj slijediti primjer.

O kampanji su govorili i doc.dr.sc. Mirando Mrsić, predsjednik odbora za zdravstvo Skupštine grada Zagreba, doc.dr.sc. Rako Ostojić, voditelj referentnog centra za kronične bolesti jetre KBC Rebro, te dr. Sc. Velimir John, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba.

Hepatitis C je ozbiljna virusna bolest koja nema simptoma i zato vrlo često prelazi u kronični oblik. Svjetska istraživanja iz 2005. godine pokala su da se broj zaraženih HCV-om kreće između 170-200 milijuna, odnosno obuhvaća 3% svjetske populacije. Ista su istraživanja pokazala da taj broj raste, pa je Svjetska zdravstvena organizacija ovu godinu proglasila borbom protiv hepatitisa C.

Besplatno testiranje koje su omogućili udruga Hepatos i grad Zagreb nastaviti će se do prosinca 2006. godine, svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 sati, u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba, u Mirogojskoj 16.

Pročitajte više