5 ključnih pitanja oko današnjeg summita NATO saveza na kojem će biti i Biden

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden danas će se u Bruxellesu sastati sa svjetskim čelnicima na hitnim sastancima zbog napada na Ukrajinu.

CNN donosi pet ključnih pitanja oko sastanka.

Što Zapad dalje čini za Ukrajinu?

Očekuje se da će saveznici SAD-a i NATO-a predstaviti nekoliko novih sankcija kojima je namjera kazniti Rusiju za njezin rat protiv Ukrajine. Oni uključuju raspoređivanje četiri dodatne borbene skupine u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj.

Hoće li Biden biti predvodnik?

Summit bi mogao poslužiti kao trenutak za Bidena da ponovno potvrdi američko vodstvo u NATO savezu. Očekuje se da će Biden u Bruxellesu predstaviti nove sankcije ruskim političkim osobama i oligarsima. SAD također razmatra promjene u vlastitim vojnim snagama u istočnoj Europi.

Hoće li se pojaviti Zelenskij?

Iako Ukrajina nije članica NATO-a, čelnici saveza raspravljali su o tome bi li i kako predsjednik Volodimir Zelenskij mogao sudjelovati na summitu.

Kako će Putin reagirati na ujedinjenu frontu Zapada?

Kremlj je ovog tjedna izdao nekoliko upozorenja protiv NATO-a, sugerirajući da je ruski predsjednik Vladimir Putin ljut na ljude u Ukrajini koji žele biti dio saveza. Rusija, međutim, tvrdi da želi biti dio razgovora s globalnim savezima.

Hoće li akcije NATO-a biti učinkovite?

Biden i čelnici NATO-a tvrdili su da je rat u Ukrajini ujedinio zemlje članice NATO-a više nego ikad, no današnji sastanci mogli bi biti veliki test oko učinkovitosti i jedinstvenosti saveza.

Pročitajte više