5.000 slovenskih liječnika štrajka za veće plaće i reforme u zdravstvu

Ilustracija: Shutterstock

SLOVENSKI liječnici zaposleni u javnim ustanovama počeli su u četvrtak ujutro 24-satni štrajk kojim traže povećanje plaća i promjenu normativa rada.

U štrajku sudjeluje oko 5000 liječnika i stomatologa, objavio je njihov sindikat Fides koji je organizirao prosvjed. Sindikat tvrdi da liječnici štrajkaju ne samo zbog lošeg položaja te struke nego i zbog višegodišnjeg odgađanja cjelovite reforme u zdravstvu.

Liječnici u javnim bolnicama i domovima zdravlja primaju zbog štrajka samo hitne slučajeve te pacijente starije od 65 i mlađe od 18 godina, a normalan rad odvija se i na ginekološkim i onkološkim odjelima.

Ministrica zdravlja Milojka Kolar rekla je da je štrajk načelno legitiman, ali da vlada ne može pristati na ucjene te negira da je odbijala komunikaciju s liječničkim sindikatom.

Liječnici zahtijevaju povećanje plaća tražeći da prosječna plaća liječnika bude trostruki iznos prosječne plaće u državi. Nadalje zahtijevaju promjenu normativa rada jer se zbog preopterećenosti ne mogu posvetiti pacijentima.

Sloveniji nedostaje najmanje 200 liječnika

Nacionalni zavod za zdravstveno osiguranje objavio je da bi za udovoljavanje njihovim zahtjevima bilo potrebno dodatnih 200 milijuna eura godišnje, što znači da bi doprinose za zdravstvene usluge trebalo povisiti.

Liječnici se žale i na pad ugleda njihove profesije i snižavanje standarda što se ogleda i u padu njihovih plaća. Upozoravaju da mlađe liječnike takvo stanje potiče na odlazak u inozemstvo i da Sloveniji u zdravstvenom sustavu trenutačno nedostaje najmanje 200 liječnika prema europskim standardima.

Ankete provedene ovaj tjedan pokazale su da javnost nije naklonjena zahtjevima liječničkog sindikata, pa je nešto više onih koji smatraju da su zahtjevi liječnika pretjerani od onih koji sa štrajkom simpatiziraju.

Pročitajte više