57-godišnjakinja uhićena zbog ubojstva novinarke u Sjevernoj Irskoj

Screenshot: BBC/YouTube TEDx Talks

57-GODIŠNJA žena uhićena je zbog ubojstva novinarke Lyre McKee u Sjevernoj Irskoj, priopćila je danas lokalna policija, a prenosi CNN.

"Istražitelji su uhitili 57-godišnju ženu prema Zakonu o terorizmu u vezi s ubojstvom Lyre McKee", priopćila je policija na Twitteru.

Ubijena u neredima

Neredi u Londonderryju izbili su pred sam Uskrs, kada republikanski disidenti koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. protiv britanske vladavine, poznate kao Uskrsni ustanak.

Disidenti su tijekom nereda, u četvrtak kasno navečer, u sjevernoirskom gradu Londonderryju ubili McKee.

Policija Sjeverne Irske opisala je ubojstvo kao "teroristički napad". 

Nova IRA priznala odgovornost

Nova IRA priznala je odgovornost za ubojstvo novinarke u pismu lokalnim medijima.

"Tijekom napada na neprijatelja, Lyra McKee tragično je ubijena dok je stajala pored neprijateljskih snaga", navodi militantna skupina u izjavi za list The Irish News. Skupina navodi da se "iskreno ispričava partneru, obitelji i prijateljima Lyre McKee zbog njezine smrti".

Uhićeni tinejdžeri

U subotu 20. travnja, policija je također uhitila dvojicu mladića pod sumnjom za sudjelovanje u ubojstvu novinarke Lyre McKee tijekom nereda u Londonderryju.

"Istražiteljski tim uhitio je dvojicu muškaraca, u dobi od 18 i 19 godina, prema Zakonu o terorizmu, zbog sumnji da su sudjelovali u ubojstvu", objavila je sjevernoirska policija u priopćenju.

Pročitajte više