Žene spašene iz hladnjače kamiona u Francuskoj nakon što su nazvale novinarku BBC-ja

Šest žena spašeno je iz hladnjače kamiona u Francuskoj nakon što je panična SMS poruka novinarki BBC-ja pokrenula napetu potragu. Žene, od kojih su četiri vijetnamske državljanke i dvije iz Iraka, provele su više od 10 sati u skučenom prostoru, okružene kutijama banana, u nadi da će uspjeti stići do Velike Britanije ili Irske, prenosi BBC.

Kad su shvatile da kamion ide u suprotnom smjeru, počele su paničariti. Temperatura u kamionu bila je vrlo niska, što je pojačalo osjećaj straha. U potrazi za pomoći, jedna od njih uspjela je doći do novinarke BBC-ja u Londonu.

"Ne mogu disati"

“Tako je hladno, puše”, rekla je žena novinarki Khue Luu putem poruka. Rekla je da su vrata kamiona bila zatvorena željeznom šipkom i da su bile zarobljene unutra.

Žena je Luu poslala dva kratka videa koja pokazuju prostor pretrpan kutijama, ostavljajući samo nekoliko desetaka centimetara prostora na kojem su mogle sjediti. U jednom videu se moglo čuti kako žena na engleskom govori: "Ne mogu disati."

Uspjela je dati svoju GPS lokaciju, što je Luu omogućilo da ustanovi kako je kamion na autocesti E15 u blizini Dracéa, sjeverno od Lyona.

Luu je poslala poruke kolegama u Francuskoj. Jedan od njih kontaktirao je policijsku postaju najbližu lokaciji kamiona, poslavši sve podatke koje je Luu prikupila. Dok su nestrpljivo čekali da policija intervenira, Luu je nastavila pratiti vozilo.

Vozač uhićen

Luu je, u strahu da neće još dugo izdržati, pokušavala umiriti žene govoreći im da izbjegavaju razgovor kako bi uštedjele zrak i podsjećajući ih da je policija na putu.

Nastavila je komunicirati s mladom ženom koja je rekla da su se još tri osobe spremale popeti s njima u kamion, ali su odustale. Umjesto toga, jedna od njih snimila je fotografiju na kojoj je zabilježen irski registarski broj kamiona.

Ubrzo nakon toga francuska je policija priopćila da je uspjela presresti kamion. Vozač je uhićen i pokrenuta je istraga zbog sumnje na krijumčarenje ljudi. Nekoliko sati kasnije, francuski tužitelj rekao je da je vozilo iz Litve i da je vozač pod istragom. Među šest žena spašenih iz kamiona bila je i jedna maloljetnica, rekao je tužitelj.

Pročitajte više