600 tisuća kuna za inauguraciju: Nakon Tuđmana, Kolinda će biti prva koja će nositi predsjedničku lentu

Foto: Hina, HDZ

INAUGURACIJA novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bit će 15. veljače, potvrdila je danas voditeljica njenog tranzicijskog tima Jadranka Jureško Kero. To je danas potvrđeno u Uredu predsjednika, rekla je Jureško Kero i naglasila da su već pozitivne reakcije građana na taj datum.

 
"U ovom razdoblju tranzicije sve pripreme idu sa Uredom predsjednika RH, suradnja je jako dobra. Građani će biti na vrijeme obaviješteni o protokolu. Svi novinari će biti pozvani. Danas je krenula i službena diplomatska nota prema svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Hrvatskoj i očekujemo da bi do 5. veljače mogli znati konačan popis svih stranih dužnosnika i predstavnika stranih vlada koji će nazočiti inauguraciji", rekla je Jureško Kero.

U ovim trenucima postoje potvrde nekoliko stranih predsjednika, no zbog sigurnosnih razloga, ali i datuma koji je promijenjen Jureško Kero nije željela govoriti o imenima. Rekla je i da će se inauguracija Kolinde Grabar Kitarović razlikovati od prijašnjih.

Duži protokol
 
"Razlikovat će se. Točno je da će se razlikovati i mislim da će biti i produžen i da neće biti samo 30 minuta kako je bio dosadašnji protokol. Gospođa izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ima svoje želje. Pojavit će se i novi nacionalni elementi. Biti će, na njenu želju, i garda i lenta i neki dijelovi programa koji do sada nisu bili", najavila je Jureško Kero.

Lentu je posljednji nosio Tuđman

Lenta Predsjednika Republike Hrvatske znak je predsjedničke časti, sastoji se od tri boje (crvene, bijele i plave), položenih kao i na zastavi Republike Hrvatske. Lenta je obrubljena zlatnim rubom. U sredini lente s prednje strane u bijelome polju nalazi se grb Republike Hrvatske obrubljen zlatnim rubom koji je s lijeve strane ukrašen izvezenim zlatnim grančicama hrasta, a s desne strane zlatnim grančicama masline. Lenta se nosi položena preko desnog ramena dijagonalno poprsjem do struka, gdje se kopčom spaja s drugim krajem lente. Kopča je kvadratnog oblika i obrubljena zlatnim pleterom. Na sredini polja kopče znak je jednak onomu na zastavi Predsjednika Republike Hrvatske, ali bez natpisa na vrpci.


Lentu je u svečanim prilikama nosio predsjednik Tuđman, dok predsjednici Mesić i Josipović nisu nastavili tu praksu.

Cijena inauguracije - 600 tisuća kuna

Sve se dogovara s Uredom predsjednika i bit će ugodnih iznenađenja, rekla je Jureško Kero koja je otkrila i koliko bi cijela inauguracija mogla koštati.
 
"Oko 600 tisuća kuna možda. Ali podsjećam da je RH dužna platiti smještaj i dolazak stranih delegacija, dakle u taj trošak ulaze i svi ti troškovi. Naša je obaveza po diplomatskim uzusima da ih smjestimo i namirimo te troškove", rekla je Jureško Kero.

Rezidencija u Visokoj i dalje je želja Grabar Kitarović

Osvrnula se i na preseljenje buduće predsjednice u jednu od državnih rezidencija. Iako i dalje ističe da joj je želja rezidencija u Visokoj naglašava da će Kolinda Grabar Kitarović, kada stupi na dužnost, imati sve poluge i mehanizme da provjeri kakve su sve mogućnosti u Visokoj i drugim lokacijama, ali i da se vidi kakvo je stanje na Pantovčaku.

"Pa će se nakon toga uz dogovor i uz konzultacije sa stručnjacima razmotriti koliko je izvediva ideja preseljenja. O tome ćete biti informirani na vrijeme. Ali ponavljam, sve što je u kampanji govorila i obećavala Kolinda Grabar Kitarović, potrudit će se maksimalno i da to provede", kaže Jureško Kero.

Pročitajte više