KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

69 zaraženih u Hrvatskoj, vlada objavila rezultate Plenkovićevog testa na koronavirus

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U HRVATSKOJ je 65 slučajeva koronavirusa. Jutros je u 9 objavljeno da je potvrđeno devet novih slučajeva. Popodne je objavljeno da su u Zaboku otkrivena još dva slučaja.

Ministar Beroš je izvijestio i da su ozdravile četiri osobe. Do sada je na koronavirus testirano preko 800 ljudi, a 8464 hrvatska građana su pod nadzorom.

Razvoj događaja u Hrvatskoj pratili smo iz minute u minutu na Indexu

21:53 Veterinarski fakultet je uveo poseban režim rada. 

"Zavod za rendgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju ZATVOREN JE za vanjske pacijente.

Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju prima SVE pacijente prema posebnom režimu ulaska
Radno vrijeme: PON – PET 9:00-11:00 i 16:00-18:00, SUB 9:00-18:00, NED 9:00-11:00

Pacijenti se primaju po posebnom režimu ulaska u čekaonicu, tako da u čekaonici boravi najviše do pet pacijenata s vlasnicima. Posjeti stacionarnim pacijentima nisu dozvoljeni.
 
Klinika za porodništvo i Klinika za unutarnje bolesti kao i Zavodi za mikrobiologiju i zarazne bolesti i Zavod za bolesti peradi primaju SAMO HITNE slučajeve.  
Radno vrijeme: PON – PET 9:00 -11:00 i 16:00-18:00, SUB 9:00-18:00, NED 9:00-11:00

Do daljnjega se ne provode specijalistički pregledi, osim u individualnim slučajevima prema odluci ordinariusa. Trijaža pacijenata provodi se ispred ambulante Klinike, a u čekaonicu se uvodi isključivo jedan pacijent s vlasnikom", poručili su s Veterinarskog fakulteta.

21:15 Plenković se testirao na koronavirus, nalaz je negativan. Glasnogovornik vlade je objavio detalje. > Opširnije

21:00 EU od sutra u podne zatvara vanjske granice. Odluku su donijeli čelnici EU na videosamitu. > Opširnije

19:35 Hrvatski Caritas je stavio na raspolaganje Nacionalnom stožeru civilne zaštite opremu za interventno i humanitarno zbrinjavanje. 

"Dali smo na raspolaganje određene resurse koje imamo", izvijestio je ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Fabijan Svalina i dodao da će - bude bila potreba za tim - oni biti mobilizirani i stavljeni u funkciju za potrebite ljude diljem Hrvatske. 

Kada Civilni stožer kaže što im treba, mi ćemo potrebno staviti na raspolaganje, kazao je mons. Svalina. Istaknuo je važnost osluškivanja potreba najugroženijih te dodao kako su volonteri uvijek dobrodošli. 

18:21 Beroš je na presici govorio i zaražene liječnike u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Kazao je kako će liječnici koji su zatajili putovanja, a onda im je potvrđena zaraza koronavirusom, snositi posljedice, a da će ih vjerojatno kazniti i strukovna organizacija. Dodao je kako se od zdravstvenih djelatnika očekuje još veća odgovornost od one koja se traži od građana. > Opširnije

18:13 Broj zaraženih u Hrvatskoj narastao na 69

U Hrvatskoj je 69 zaraženih koronavirusom. Testirano je 1109 osoba, a 50 testiranja je u tijeku.

"I dalje se testiraju kontakti oboljelih. Ulazimo u treću fazu obrane, zdravstveni sustav se mobilizira", rekao je na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je kako će se sutra donijeti poseban set mjera, trajat će 30 dana. Mjere će se prvenstveno  odnositi na starije građane, dodao je Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektologiju dr. Alemka Markotić izvijestila je da nema promjena kliničkog stanja zaraženih.

Ravnatelj HZJZ dr. Krunoslav Capak istaknuo je pak da je velik broj ljudi u samoizolaciji, da epidemiolozi prate i njih. Apelirao je na sve da se pridržavaju pravila samoizolacije.  > Opširnije

16:15 Nova dva slučaja u Zaboku

"Na području Krapinsko – zagorske županije u utorak, 17. ožujka 2020. godine evidentirane su još dvije osobe koje su pozitivne na Covid-19 virus. Osobe se nalaze u izolaciji u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Riječ je o pacijentici (1939. godište) i njenom sinu (1967. godište), koji su danas zaprimljeni u OB Zabok, oboje sa prebivalištem na području Krapinsko – zagorske županije. Sa današnjim danom, na području Krapinsko – zagorske županije evidentirane su ukupno tri osobe pozitivne na Covid-19 virus", stoji u priopćenju KZZ krapinsko-zagorske županije. > Opširnije

15:50 Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je danas kako Istra i dalje bilježi šest osoba zaraženih koronavirusom, a kao uzrok većeg broja suspektnih pacijenata naveo je povratak većeg broja radnika sa zimovališta u Italiji i drugih zemalja suočenih sa zarazom.

"To su osobe koje su vezane za Italiju, ali i za Austriju i Njemačku gdje su radili kao ugostiteljski radnici. Sad je u tijeku njihov povratak", rekao je Stojanović na konferenciji za novinare i dodao da u Istri nema slobodnog širenja virusa, odnosno da je velika većina suspektnih slučajeva vezana za inozemstvo. > Opširnije

15:10 Vlada održava sjednicu na kojoj će biti donesene mjere o koronavirusu. Sjednicu vlade pratite uživo OVDJE.

15:01 U Varaždinskoj županiji i dalje je pet osoba zaraženih koronavirusom - četiri imaju slabo izražene simptome, a jedna je bez simptoma, poručili su u utorak iz Županijskog stožera Civilne zaštite dodavši kako im Nacionalni stožer još nije odgovorio na jučer zatraženu suglasnost za pooštravanje mjera ograničenja rada. > Opširnije

15:00 Proizvodne kompanije Fortenova grupe normalno rade i osiguravaju dovoljne količine proizvoda, a Konzum ima robe za nekoliko mjeseci potražnje, objavili su u utorak iz Fortenova grupe. > Opširnije

14:50 Nije zaražen nitko iz pedijatrijske ambulante ogulinskog Doma zdravlja u kojoj je prošlog petka, dan prije zaraze koronavirusom, bio Ogulinac s djetetom, no liječnica i medicinska sestra preventivno su u samoizolaciji, a pod epidemiološkim nadzorom su djeca i roditelji koji su tada bili u ambulanti.

"Za sada nitko od njih nije obolio", rekla je Hini ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac i dodala da je Dom zdravlja dezinficiran te da ambulante rade.

14:49 Umjesto u 16 sati, konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite danas će se održati u 18 sati.

14:24 Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da će premošćivanje 'likvidnosnog jaza' ići na račun državnog proračuna, a i jedinicama lokalne samouprave bit će ostavljena mogućnost da svojim mjerama olakšaju građanima i poduzetnicima. > Opširnije

14:10 Najveći domaći putnički brodar Jadrolinije pozvao je u utorak sve putnike da s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa karte kupuju online ili preko mobilne aplikacije 'mJadrolinija'.

"Pozivamo putnike da karte kupuju putem online prodaje ili mobilne aplikacije 'mJadrolinija' s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa. Putnike koji nisu u mogućnosti koristiti digitalne kanale prodaje, molimo da u agencijama u što manjoj mjeri koriste gotovinsko plaćanje te da koriste beskontaktno, kartično plaćanje," stoji u priopćenju Jadrolinije.

14:00 WHO zbog koronavirusa ne preporučuje ibuprofen. Kažu da preporučuju paracetamol. > Opširnije

13:47 Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar poručili su kako od utorka, osim testiranja uzroka koji im dolaze od epidemiološke službe, provode i uzimanje briseva od pacijenata kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusa, dok se o zatvaranju grada još ne razmišlja.

 "Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar već tri dana testira uzorke koje su mu proslijeđeni od epidemiološke službe ili iz Klinike za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević, a od danas uzima i uzorke od pacijenata koji su poslani po indikaciji epidemiologa", izvijestila je Jasmina Vraneš, voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju Zavoda.

13:45 Epidemiološka situacija na području Vukovarsko-srijemske županije stabilna je i nema koronavirusom zaraženih osoba, a u samoizolaciji se nalazi oko 300 osoba, izvijestio je Županijski stožera Civilne zaštite pozivajući građane da se ponašaju odgovorno i pridržavaju propisanih mjera.

"Epidemiološka situacija u županiji je stabilna, a da bi takva i ostala potrebno je da se svi pridržavamo mjera koje su donijete i koje trebamo primjenjivati. Ključno je da naše stanovništvo ostane mirno, sluša preporuke i maksimalno ih se pridržava", kazala je ravnateljica županijskog  Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić dodajući kako u sadašnjoj situaciji građanin kao pojedinac nije više odgovoran samo prema sebi već i prema drugima.

13:43  U Imotskoj krajini dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, no trenutno je 47 osoba u kućnoj izolaciji, potvrdio je gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

Budalić je Hini izjavio kako se radi o osobama koje su došle iz inozemstva, no nije mogao precizirati iz kojih država, napominjući kako takve podatke vode epidemiolozi.

13:41 Ekonomski stručnjak Andrej Grubišić za Index je komentirao vladine gospodarske mjere. > Opširnije

13:40 Ministar turizma Gari Capelli komentirao je mjere koje vlada donosi. Također, rekao je da neki hoteli još uvijek rade, ali da ih je većina zatvorena. > Opširnije

13:31 U Splitu je u tijeku selidba bolnice Križine. Cijela bolnica bit će premještena u obližnju bolnicu Firule. Križine postaju regionalni centar za borbu protiv koronavirusa.

U selidbi pomaže nekoliko desetaka pripadnika Torcide kao i veterani 4. gardijske brigade. > Opširnije

13:30 Ministar Beroš je poslao dopis svim bolnicama da što prije, najkasnije danas do 15 sati dostave svij zaposlenih koji su u zadnjih 14 dana bili u inozemstvu.

13:10 Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je da će HAMAG-BICRO odmah udvostručiti sredstva za kreditiranje malog poduzetništva uz vrlo niske kamate, a u pripremi su i tzv. korona krediti uz povoljnu kamatu. 

13:09 U splitsku bolnicu na Firulama je počelo preseljenje pacijenata s lokaliteta Križine, koje se pripremaju da za četiri dalmatinske županije budu središnja zdravstvena ustanova za bolesnike zaražene koronavirusom.

13:07 Šef Rebra Ante Čorušić rekao je da je dio liječnika zatajio da je bio na vikend skijanju u Austriji te da su oni među zaraženima.

"Bit će sankcionirani. Zasad je troje zaraženih, još je jedna osoba suspektna. Tri posto zaposlenika Rebra je zbog njih u izolaciji, to je 140 ljudi. Zbog neodgovornih se dogodilo", rekao je Ćorušić. > Opširnije

12:50 U Zagrebu se trenutno provjerava 506 kontakata potvrđenih pacijenata, a četiri su osobe u karanteni pod 24-satnim nadzorom. Rečeno je to na konferenciji za medije ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Bandić je branio Pavla Kalinića za kojeg oporba traži ostavku. > Opširnije

U Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih

12:40 Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, a na testiranje u Zagreb danas će biti poslana 24 nova uzorka, izvijestio je u utorak županijski stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je na konferenciji za novinare da je u ponedjeljak na testiranje u Zagreb bilo poslano 16 uzoraka, i svi su bili negativni, pa je u KBC-u i dalje hospitalizirano sedam pacijenata, kod kojih je u proteklim danima potvrđen koronavirus.

12:30 Još jedna osoba u Rijeci je izliječena. To je peta ukupno, i druga u Rijeci. U riječkoj bolnici su 4 osobe zaražene koronavirusom, a 5 ih je u kućnoj izolaciji.

12:19 Radna vremena svih poštanskih ureda prilagođavaju se lokacijama na kojima se nalaze, a na području čitave Hrvatske radit će najdulje do 18 sati, priopćili su danas iz Hrvatske pošte. > Opširnije

11:53 Indexu je neslužbeno potvrđeno kako je među 9 novozaraženih troje liječnika, dvoje s Rebra te jedan iz Vrapča. > Opširnije

11:51 "Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja na prvom je mjestu zdravlje ljudi i svjesni smo da se nije lako prilagoditi na ovu novonastalu situaciju. S druge strane imamo mlade koji nas svakodnevno zovu te izražavaju bojazan da će ostati oštećeni jer je velik dio njih potpisao predugovore, dali su kapare… Stoga ćemo pratiti kako se razvija situacija, u stalnoj smo komunikaciji sa Stožerom za civilnu zaštitu te ćemo se pridržavati svih uputa", priopćili su iz Ministarstva. > Opširnije

11:27  U Varaždinu dogovor s ugostiteljima i obrtnicima koji i dalje rade

 U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina gradonačelnik Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar, načelnik gradskog stožera Civilne zaštite održali su hitan sastanak s predstavnicima Udruženja hrvatskih obrtnika i Udruženja ugostiteljskih i turističkih djelatnika Varaždin. Tema sastanka bila je organizacija rada ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti u vrijeme provođenja mjera sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19

11:24 Grad Zagreb o plaćanju vrtića i prehrane u školama

"S obzirom na činjenicu da je zbog provođenja preventivnih zaštitnih aktivnosti od moguće zaraze koronavirusom od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine obustavljen odgojno-obrazovni rad u dječjim vrtićima i osnovnim školama Grada Zagreba, obavještavamo vas kako se neće morati plaćati puna participacija roditelja u cijeni vrtića kao ni programa produženog boravka u osnovnim školama. Iznos plaćanja umanjit će se za one dane koje djeca neće provesti u vrtiću, odnosno školi. Ista odredba vrijedi i za plaćanje školske prehrane", priopćeno je iz Grada Zagreba.

11:07 Još je dvoje liječnika zaraženo koronavirusom, potvrdio je ministar Beroš. Riječ je o jednom zaraženom liječniku na KBC-u Zagreb, i drugom iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. > Opširnije

10:56 Jedan od 9 novozaraženih je iz Slavonskog Broda. Kako prrenosi lokalni portal ebrod u Nastavni zavod za javno zdravstvo u nedjelju se javila osoba koja je iz Austrije došla s povišenom tjelesnom temperaturom.

"Prije toga, od četvrtka do nedjelje bila je u izolaciji nakon čega je primljena u bolnicu gdje su napravljeni nalazi koji su potvrdili da je riječ o koronavirusu. Osoba je dobrog zdravstvenog stanja. Dobro je da je bila u izolaciji, osoba je starosti između 45 i 50 godina. Imala je kontakt s drugom osobom u Austriji koja je imala slične simptome. Ostali članovi obitelji su kontaktirani i svi su zdravi nemaju nikakvih simptoma",  kazao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda.

10:55 U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema nijedan potvrđen slučaj zaraze koronavirusom. U karanteni se nalazi 51 osoba, od kojih nijedna ne pokazuje nikakve simptome zaraze te se osjećaju dobro. U samoizolaciji se nalazi 530 osoba.

10:50 Znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska. Javio se videolinkom iz Njemačke, a između ostalog komentirao je rad na cjepivu protiv koronavirusa. > Opširnije

10:45 Pravila što smijete, a što ne smijete raditi u vrijeme dok ste u samoizolaciji prilično su jasna, a najbitniji naputak je da "nije dozvoljeno izlaziti iz kuće". Štoviše, propisana je novčana kazna za one koji se na to ipak odluče. Jasna su pravila i ako ste u samoizolaciji a vaši ukućani nisu, kako se ponašati. > Opširnije

10:22 U Istri je trenutačno 12 pacijenata kod kojih postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom. Jučer navečer i preko noći još dva uzorka pacijenata iz Istre poslana su na testiranje na koronavirus u Zagreb. Sa 7 koliko ih je poslano ranije, to je ukupno 9 suspektnih pacijenata iz Istre koji su otkriveni jučer. Ako se njima dodaju još tri od dana prije, čiji nalazi još nisu poznati, to je ukupno 12 sumnjivih.

10:15 Online škola i dalje ima probleme zbog hakerskih napada.

"Zbog kibernetičkih napada na središnje sustave AAI@EduHr do daljnjega je onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH onim sustavima u nadležnosti Srca i CARNETA koja se oslanjaju na sustav AAI@EduHr", objavljeno je na webu Srca.

9:45 Ministar Božinović otkrio je i kako će Stožer uskoro uvesti ograničenje kretanja za starije osobe. > Opširnije

9:18 Šef HZJZ-a poručio je da se sada trebamo držati mjera više nego ikad. Presicu pratite ovdje

9:00 Jedan od novozaraženih mlađi je muškarac iz Zagorja, zarazio se u Austriji. Presicu pratite ovdje

8:36 U Hrvatskoj je porastao broj oboljelih od koronavirusa. Ministar Vili Beroš jutros je za N1 potvrdio kako je potvrđeno devet novih slučajeva pa je tako broj zaraženih u Hrvatskoj 65. > Opširnije

8:20 Kako se ispravno držati dalje od drugih za vrijeme koronavirusa? > Opširnije

8:13 Osijek i dalje ima 7 zaraženih

Na području Osječko-baranjske županije i dalje je 7 potvrđeno zaraženih. Jučer je poslano 16 uzoraka na testiranje i svi su negativni, rekao je ravnatelj osječke bolnice jutros za HRT.

8:09 Sjednica vlade u 15 sati

Sjednica vlade na rasporedu je u 15 sati. Dnevni red sjednice Vlada će objaviti tijekom dana. Iz Ministarstva gospodarstva najavljeno je da su reprogrami i moratoriji na kredite, odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza, neke su od prvih deset mjera pomoći gospodarstvu za borbu protiv šteta zbog koronavirusa. Te mjere iz resora Ministarstva gospodarstva trebale bi biti utvrđene na sjednici Vlade, a dolaze nakon odluke kojom se sprječava rast cijena ključnih proizvoda za opskrbu hrvatskog tržišta i izvoz onih proizvoda za koje se u Hrvatskoj pojavi mogućnost nestašice. Sjednicu vlade moći ćete pratiti na Indexu.

8:08 Zatvoreni granični prijelazi sa Srbijom i Crnom Gorom

Zbog koronavirusa granični prijelazi sa Srbijom i Crnom Gorom zatvoreni su za sve, osim za njihove državljane i vozače teretnih vozila, javlja HAK.

"S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, osobito u Italiju, vozačima i putnicima savjetujemo da se prije putovanja dobro informiraju na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite (https://vlada.gov.hr/koronavirus) i Stanja u prometu Hrvatskog autokluba (www.hak.hr) gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa, te da pokušaju odgoditi svoja putovanja na rizična područja. Za sve upite vezane uz Sloveniju, više informacija možete pronaći na stranicama slovenskog Informativnog centra – www.promet.si", kažu iz HAK-a.

7:30 "Ako se jako budemo držali mjera mogli bismo možda isplivati bez posljedica", dodala je šefica Zavoda za Hitnu medicinu.

7:20 "Teško je vjerovati da ćemo imati toliko sreće da se to kod nas ne dogodi nešto slično kako se događa vani. Mislim da smo dovoljno senzibilizirali građane, vidim da se svijest građana znatno promijenila od kad smo počeli pričati o tome, kad je bilo daleko u Kini. Ozbiljno smo se pripremili na sve. Jako me veseli vidjeti da se puno životnih navika promijenilo u ovih par dana, fali nam svima rukovanje, grljenje... Divim se ovim ljudima koji su u samoizolaciji, nije jednostavno biti 14 dana zatvoren doma. Održavati higijenske uvjete u tim uvjetima", rekla je šefica Hitne Maja Grba Bujević jutros u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

"Mi već imamo djelomično zatvorene granice. Nije više granica toliko slobodna kako bi bila inače", dodala je na pitanje o zatvaranju granica.

7:15 Nove informacije bit će objavljene na presici u 9 sati.

7:10 Ministar Darko Horvat predstavio je i prvih 10 mjera iz resora Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje će se kao prijedlog naći na sutrašnjoj sjednici vlade. > Opširnije

7:00 Nacionalni stožer civilne zaštite dobit će nove, veće ovlasti, najavio je sinoć premijer Andrej Plenković najavljujući paket od dvadesetak izmjena zakona koje će vlada sa sjednice u utorak poslati u hitnu saborsku proceduru kako bi nizom mjera minimalizirala negativne posljedice epidemije koronavirusa. 

6:30 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV na pitanje mogu li gradovi i županije donositi odluke bez suglasnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite, rekao da bi u ovakvim vremenima svi trebali pratiti odluke Nacionalnog stožera. Kazao je kako zasad epidemiološka situacija takva da se kafići ne trebaju zatvarati no da će, ako se ovakva situacija nastavi, to doći na red. ""Zatvaranje kafića mi se čini kao prilično blaga mjera prema onome što nas tek čeka", dodao je.

6:20 Krapinsko-zagorska županija pridružila se nizu županija sa zahtjevima da se zatvore kafići, ali i drugi objekti vezani uz neposredan kontakt ljudi.

Pročitajte više