700 tisuća Francuza s olovkama u rukama u marševima solidarnosti za 17 žrtava

Foto. Hina

DAN NAKON okončanja najgore terorističke epizode u francuskoj novijoj povijesti, gotovo 700 tisuća ljudi danas je spontano izašlo na ulice diljem zemlje, odajući počast sedamnaesterim žrtvama džihadista, a sutra će se održati povijesni mimohod solidarnosti svjetskih čelnika koji će osiguravati jake snage sigurnosti.


Sudionici subotnjih skupova u mnogim francuskim gradovima u rukama su nosili olovke, naslovnice tjednika Charlie Hebdo koji je u srijedu bio na meti krvava napada i transparente s natpisom "Želimo živjeti zajedno, slobodni, jednaki i solidarni".


U Toulouseu, na jugu zemlje, na ulice je izašlo više od 100.000 ljudi, po procjeni policije, a u Nantesu oko 75.000, prenosi France Presse.



Skupovi solidarnosti u subotu su se održavali uz iznimne mjere sigurnosti, koje će pratiti i nedjeljni "republikanski marš", koji se zbog golemog broja stranih političara i ukupnog broja sudionika (očekuje se oko milijun ljudi) najavljuje kao povijesni..

Antiteropristički program "Vigipirate" u srijedu je, nakon napada na satirički list Charlie Hebdo, u kojem su ubijena petorica poznatih karikaturista, podignut na najvišu razinu "uzbune zbog atentata" nakon.

Predsjednik Francois Hollande je upozorio u petak da "Francuska nije gotova s prijetnjama". U videoporuci objavljenoj u petak, jedan vjerski čelnik Al Kaide na arapskom poluotoku (AQPA), Harith al-Nadhari zaprijetio je zemlji novim napadima. "Nećete biti sigurni sve dok se borite protiv Boga, Njegova glasnika i vjernika", rekao je.

Više od 5500 redarstvenika i vojnika bit će raspoređeno u nedjelju u Parizu i u prigradskim naseljima, među kojima će 2200 osiguravati povijesni mimohod u počast žrtava džihadističkih napada ovih dana, rekao je u subotu francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.


"U ovoj iznimnoj situaciji, poduzet će se i iznimne mjere kako bi se zajamčila sigurnost okupljanja i poštovanje javnog reda", rekao je Cazeneuve, dodajući da će na krovovima zgrada uz trasu kojom trebaju proći sudionici mimohoda biti "elitni snajperisti".

"Francuzi će sutra u velikom broju izraziti svoju nepokolebljivu odanost vrijednostima Republike, građanskim slobodama, a napose slobodi govora, nakon krvava napada (na satirički tjednik Charlie Hebdo)", dodao je.

U najgorem napadu na francusku unutarnju sigurnost u više desetljeĆa, 17 je osoba ukupno izgubilo život u tri dana nasilja koje je počelo napadom na tjednik Charlie Hebdo u srijedu, a završilo u petak talačkom krizom u tiskari u gradiću Dammartin-en-Goele u koju su se zatvorila braća Cherif i Said Kouachi i uzimanjem talaca u židovskom dućanu u Parizu. Dvanaest je osoba ubijeno u napadu na Charlie Hebdo, mlada je policajka izgubila život u napadu u četvrtak, a četvero talaca u talačkoj krizi u košer dućanu u petak.

Francuske sigurnosne snage ubile su dvojicu braće koja stoje iza napada na satirički tjednik, kao i Amedyja Coulibalyja koji se zabarikadirao s taocima u židovskom dućanu.



U subotu u francuskoj je prijestolnici i dalje vidljiva pojačana policijska nazočnost, a na snazi je i dalje najviši stupanj protuterorističke pripravnosti, uoči sutrašnjeg okupljanja na velikom mimohodu kojem će nazočni biti čelnici Europske unije i više europskih zuemalja, među kojima i hrvatski premijer Zoran Milanović.

 


Na mimohodu i Milanović, Merkel, Tusk...

Hrvatski premijer sudjelovat će na mimohodu za obranu republikanskih vrijednosti na čelu hrvatskog izaslanstva u kojem će biti i ministri unutrašnjih i vanjskih poslova Ranko Ostojić i Vesna Pusić.

Na tome skupu zakazanom nakon ubojstva dvanaest osoba u terorističkome napadu na satirički tjednik Charlie Hebdo, sudjelovat će najviši dužnosnici Europske unije i vođe europskih zemalja.

Na mimohodu svoje sudjelovanje su potvrdili njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski, španjolski i talijanski premijeri David Cameron, Mariano Rajoy i Matteo Renzi, dužnosnici Europske unije Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Federica Mogherini, kao i premijeri Danske, Belgije, Nizozemske, Malte, Finske i Luksemburga, koji su također odgovorili na poziv francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da se pridruže toj manifestaciji.


Nazočni će biti i mađarski premijer Viktor Orban, turski Ahmet Davutoglu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Veliki "republikanski mimohod" kojim se želi poduprijeti slobodarski duh tjednika koji je bio žrtvom terorističkog napada u srijedu predviđen je na poziv gotovo svih političkih, vjerskih i sindikalnih čelnika. Predviđena su i okupljanja u svim većim francuskim gradovima.

Francuska poduzela sve mjere za sutrašnji mimohod

Oko 500 dodatnih vojnika bit će raspoređeno u Parizu i pariškoj regiji u okviru plana antiterorističke zaštite Vigipirate, objavila je u subotu francuska vojska.

"To pojačanje od 500 vojnika" u pariškoj regiji "bit će organizirano u dva vala", pojasnio je glasnogovornik glavnog stožera Gilles Jaron. Novi vojnici priključit će se već raspoređenima, i u subotu će ih biti ukupno 1.100 a u nedjelju 1.350. Ukupno, na nacionalnom teritoriju bit će 1.900 vojnika, pojasnio je glasnogovornik.

Francuska je u subotu odlučila zadržati najviši stupanj pripravnosti u pariškoj regiji. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernnard Cazeneuve također je kazao kako će plan borbe protiv terorizma u pariškoj regiji, podignut u srijedu na svoju najvišu razinu, ostati na snazi i idućih tjedana i još biti ojačan nakon napada izvedenih posljednjih dana.

Za nedjeljni mimohod poduzete su sve potrebne mjere sigurnosti kako bi se uspješno održala manifestacija u počast žrtvama terorističkih napada, izjavio je Cazeneuve.

"Sve mjere su poduzete kako bi se ta manifestacija mogla održati u miru, poštovanju i sigurnosti", kazao je ministar unutarnjih poslova nakon kriznog sastanka održanog u Elizejskoj palači. Na okupljanju se očekuje više od milijun ljudi.

"Mi smo, uzevši u obzir kontekst, izloženi rizicima. Stoga je potrebno da plan Vigipirate, koji je bio pojačan u regiji Ile-de-France i koji je objekt posebnih mjera o ostatku zemlje, bude primjenjen tijekom idućih tjedana", kazao je ministar Cazeneuve.

 

Pročitajte više