A što sa silnim grijesima tranzicijskog diva Ivice Mudrinića?

Foto: Objektiv

IVICA MUDRINIĆ, šef T-HT-a također je "Vlasnik" niza skandala koji se tek stidljivo pojavljuju u medijima. Dvotjednik Objektiv objavio je široku lepezu Mudrinićevih afera od kojih prva seže početkom devedesetih godina, dok je posljednja vezana za devastaciju zaštićenog pojasa gradnje na Kornatima točnije otoku Žutu.

Mudrinić nije bio imućan kada je došao iz Kanade

"Ivica Mudrinić dugi je niz godina živio u Kanadi,da bi početkom ‘90-ih na poziv tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška došao u Hrvatsku. Šušak je prije dolaska u Hrvatsku također bio emigrant. Obojica stižu praktično bez praktično ikakve imovine, Šuška su navodno iz zračne luke odvezli izravno u robnu kuću da ga odjenu, a niti Mudrinić nije došao u modnim novitetima", podsjeća na Mudrinićeve početke Objektiv dodajući kako Mudrinić ubrzo postaje jedan od Tuđmanovih savjetnika i “dodjeljuje” mu se na korištenje stan od 109 kvadrata u Ilici pored Britanskog trga.

Dvotjednik tvrdi da je Mudrinićeva supruga u Kanadi radila kao čistačica ili pomoćnica u frizerskom salonu, dok otac Drago Mudrinić nakon povratka iz inozemstva nije imao vlastitih sredstava za izgradnju vlastita doma već je za to podigao kredit kod PBZ-a.

Nigdje patenta, a dobio četverosoban stan!?


"U vrijeme dok je bio pomoćnik ministra pomorstva, prometa i veza, ministarstvo mu od poduzeća Tempo kupuje posve novi peterosobni stan veličine 203 četvorna metra u vrijednosti tadašnjih 38,2 milijuna hrvatskih dinara, odnosno, oko 570 tisuća ondašnjih njemačkih maraka", podsjeća Objektiv na događaje iz 1994. godine dodajući kako se Mudrinić od naleta kritika branio izjavom da nije oštećena država nego njegova obitelj!? Mudrinić je tada rekao da je sa državom trampio sve svoje patente koji vrijede više od tog stana.

"Gospodin Ivica Mudrinić od 1992. godine pa sve do danas nositelj niti jednog patenta u RH, nije u istom razdoblju podnio prijavu patenata za RH, niti je kao izumitelj naveden u prijavi patenata ili priznatom patentu drugog prijavitelja odnosno nositelja", tvrdi Katja Šare iz kabineta ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Grijesi ministra Mudrinića

Činjenica jest da postoji patent kojem je Ivica Mudrinić koautor, ali ne i vlasnik. To je patent iz područja kodiranja analognog TV signala. Protiv priznavanja tog patenta pokrenut je postupak
od jednog drugog nositelja patentnih prava koji tvrdi da patent kojem je Mudrinića koautor nije inovacija nego plagijat njegovog patenta, tvrdi Objektiv. Taj postupak za osporavanje patenta nije nikada okončan jer niti jedna od strana nije ulagala sredstva u daljnu pravnu bitku.


"Za vrijeme dok je Ivica Mudrinić bio ministar pomorstva prometa i veza, to ministarstvo
je na službenom memorandumu s grbom Republike Hrvatske, ovjereno službenim pečatom ministarstva, izda(va)lo dozvole za postavljanje radijskih postaja na teritoriju Republike Bosne i Hercegovine. Dozvole su izdane javnom poduzeću iz Republike Hrvatske koje po Zakonu radi na teritoriju Republike Hrvatske i čija je djelatnost po Zakonu od državnog interesa. Dozvole sadrže između ostalih podatke o nazivu lokacije radijske postaje, podatke o zemljopisnoj dužini i širini i podatke o nadmorskoj visini objekta. Da nema nikakve zabune da je ministarstvo jedne države izdavalo dozvole na teritoriju druge države, jasno je iz naziva radijskih postaja kao i iz nadmorske visine objekta radijske postaje jer svima nam je poznato da u Hrvatskoj ne postoje planine visoke preko 2000 metara. Ovakvi postupci kojima se htjelo podilaziti mentoru na čiji se
poziv potpisnik dozvola vratio iz Kanade, nažalost, mogu se i štetno protumačiti", podsjeća na afere zviždač Mislav Šutalo.

Grijesi šefa HRT-a Mudrinića

No, priča ide dalje u 1995. godinu kada ga Tuđman miče iz Vlade, a tadašnji saborski zastupnik Stipe Mesić izjavljuje da bi Mudrinić "u svakoj normalnoj zemlji sjedio u zatvoru". Mudrinić se vraća u igru ukazom Šuška kada je postavljen na čelo HRT-a. No i ondje je uskoro u vrtlogu afera.


"Na prigovore o Mudrinićevim nezakonitostima na HRT-u, Tuđman sastavlja komisiju u sastavu Antun Vrdoljak i Ivo Sanader, kako bi utvrdili istinu o glasinama. Njihovo izvješće završava tvrdnjom da to nisu u stanju, jer da ih ovaj obmanjuje. Iz ovog razdoblja poznata je afera kada su remiksirali božićnu poruku nadbiskupa Bozanića u kojoj je on jako kritizirao vlast, a u emitiranoj poruci je ispalo da ju hvali, kao i Mudrinićevo objašnjenje da je došlo do pogreške u montaži zbog nove opreme pa su tehničari pogriješili", piše Objektiv dodajući da je Mudrinić uskoro smijenjen i s te pozicije.

Grijesi šefa HT-a Mudrinića

U ljeto 1998. godine bolesni Tuđman povjerovao je Borislavu Škegru i Mudriniću u njihov plan privatizacije HT-a, odakle se Mudrinić više neće micati.

"Novi čelnik HT-a odmah 2000. godine obustavlja sve planove o uvođenju širokopojasnog interneta. Naime, još je u ljeto 1999. godine neposredno pred prodaju HT-a Deutsche Telekomu bio raspisan međunarodni natječaj za kupnju telekomunikacijske opreme za potrebe uvođenja širokopojasnog interneta. Projekt vrijedan milijardu kuna je obustavljen, novac se izvlačio

iz HT-a u Njemačku na sve moguće načine pa i kroz izmišljene intelektualne usluge" ističe Šutalo koji je sve svoje dokaze proslijedio DORH-u i USKOK-u.

Kazneni progoni Mudrinića

Godine 2000. počeo je i prvi kazneni progon Mudrinića zbog toga što je u vrijeme dok je bio na čelu HRT-a njegov vozač Perica Madunić dobio povlaštenu kamatu za kredit. HRT je, naime, svojim zaposlenicima sufinancirao stambene kredite. Međutim Perica Madunić, uopće nije bio zaposlenik HRT-a, iako je bio Mudrinićev vozač, nego zaposlenik MORH-a. Mudrinić je oslobođen, jer nije on osobno donio tu odluku, nego HRT-ova Komisija, a nije mu se sudilo zbog poticanja.

Mudrinić, podsjeća Objektiv, dolazi u sukob s vlastima 2009. godine kada kritizira Sanadera, a zapravo želi doći na Polančecovo mjesto.

"U to vrijeme DORH započinje prve predistražne postupke prema kaznenim prijavama Šutala kojem je Mudrinić dao izvanredni otkaz ugovora o radu jer je upozorio resorno ministarstvo da HT ne poštuje koncesijske ugovore. Pored otvaranja predistražnog postupka i Vrhovni sud uskoro donosi presudu da je otkaz Šutalu nezakont", podsjeća se u članku.

Sve se Zna se

Nakon godinu dana Šutalo od DORH-a uspijeva dobiti dokumente i potvrde iz kojih je razvidno da ga je predsjednik građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu neistinito teretio te da je tadašnji glasnogovornik policije Krunoslav Borovec iznosio neistine kada je izvještavao
javnost o razlozima policijskog interesa za Mislavom Šutalom. Šutalo je podnio DORH-u i USKOK-u  pregršt dokaza i kaznenih prijava. Tvrdi da je Mudrinić oštetio HT za više od dvije milijarde kune.

"Sve se zna - pogotovo u Aferi patenti - sve je u ladicama spremno, samo se čeka politička volja. Samo, do kada će to tako biti? Prije samo četiri godine mislili smo da je Ivo Sanader nedodirljiv, a danas se s njim ne bi mijenjali ni beskućnici. Ivica Mudrinić je do sada uz pomoć raznih političkih moćnika i financijski potpomognutih medija preživljavao. No, što nosi budućnost tom tranzicijskom moćniku?", zaključuje Objektiv.

 

Pročitajte više