AZTN odobrila spajanje Plave lagune i Istraturista

Ilustracija: scx.hu

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je namjeru provedbe koncentracije poduzetnika Plave lagune i Istraturista.

Da podsjetimo, Zagrebačka banka prodala je krajem kolovoza Plavoj laguni većinski paket dionica Istraturista za iznos od 120 milijuna eura.

Kako se navodi u priopćenju AZTN-a "koncentracija će imati učinak na mjerodavnom tržištima smještaja i prehrane gostiju u hotelima, apartmanima i kampovima na području Istarske županije te na tržištu smještaja i prehrane gostiju u hotelima na području grada Dubrovnika i Dubrovačke rivijere. Osim toga, Plava laguna raspolaže i s jednim hotelom na području grada Rijeke.“

Usprkos rastu tržišnog udjela u AZTN-u ne smatraju da će ovim spajanjem biti narušeno tržišno natjecanje.

"Iako provedbom koncentracije Plava laguna na mjerodavnim tržištima ostvaruje najznačajniji tržišni udio, s obzirom na tržišne udjele drugih takmaca i njihov konkurentski pritisak, Agencija je ocijenila da će se na mjerodavnim tržištima održati visoka kompetitivnost i uzajamno cjenovno natjecanje. Ovo osobito zbog toga što nema strukturnih prepreka za pristup mjerodavnim tržištima na kojima će provedba koncentracije imati učinke." stoji u priopćenju.

"Agencija je, analizirajući sve relevantne činjenice te uzimajući u obzir i činjenicu da na javni poziv za dostavu mišljenja o učincima koncentracije nije bila dostavljena niti jedna primjedaba, utvrdila kako provedba koncentracije Plava laguna/Istraturist neće imati značajne negativne učinke na tržišno natjecanje te je ocijenila dopuštenom.", zaključuju u AZTN-u.
 

Pročitajte više