Abdulah upozorava na izbornu prijevaru: "Gani je ukrao više od milijun glasova"

Foto: Hina

KANDIDAT na afganistanskim predsjedničkim izborima Abdulah Abdulah u nedjelju je ustrajao na provedbi "iscrpne istrage" izbornih prijevara prije ikakve objave preliminarnih rezultata, koju je izborno povjerenstvo predvidjelo za ponedjeljak.

"Tražimo iscrpnu istragu prije objave rezultata", rekao je Abdulah na konferenciji za novinare u Kabulu, ponovivši da zahtijeva da se "pošteni glasovi odvoje od onih lažnih", te da će "samo tada priznati rezultate".

Na izborima 14. lipnja kandidirala su se dvojica bivših ministara, Ašraf Gani i Abdulah Abdulah, koji je u prvome krugu osvojio 45 posto biračkih glasova. Gani ih je dobio 31,6 posto.

Abdulah je nakon drugog kruga najavio da neće priznati izborne rezultate zbog prijevara u korist njegovog protukandidata. Rekao je da je Gani dobio više od milijun glasova na protuzakonit način.

Prve rezultate drugog kruga Neovisno izborno povjerenstvo isprva je trebalo objaviti 2. srpnja, ali je, pod prijetnjom paralize cijelog izbornog postupka zbog Abdulahove najave da neće priznati rezultate i povlačenja njegovih promatrača iz postupka brojanja glasačkih listića, odlučilo provesti istragu o 1930 od ukupno 23 tisuće biračkih mjesta.

No Abdulaha to ne zadovoljava, jer je brojka premala u odnosu na količinu izbornih prijevara i krađa za koje on tvrdi da su se činile na "industrijskoj razini".

Iscrpna istraga mogućih prijevara s glasačkim listićima, kakvu traži Abdulah, uzrokovala bi novu odgodu objave rezultata, čemu se protivi Gani.

Pročitajte više