Adriadiesel očekuje ponudu Karlovačke banke o pozajmici ili kreditu, štrajk se nastavlja

Foto: fsb.unizg.hr

NADZORNI odbor metalske tvrtke Adriadiesel, čiji su radnici od prošloga četvrtka u štrajku zbog višemjesečne neisplate plaća, tijekom dana očekuju pisanu ponudu Karlovačke banke (KABA) o davanju pozajmice ili kredita, izjavio je član Nadzornog odbora Marko Bubaš.

Bubaš je Hini izjavio kako Nadzorni odbor još traži rješenje za izlazak iz financijske krize. Izvijestio je kako su na nedavnom sastanku članovi NO-a i Uprave tvrtke te predstavnici Karlovačke banke i tvrtke HS produkt, kao većinski vlasnici KABA-e, dogovorili mogućnost da ta banka da pozajmicu ili kredit od sedam milijuna kuna za plaće, ali da pritom preuzme i upravljačka prava.

"Prema svemu što se događa očekujem da ćemo danas imati na stolu ponudu KABA-e, jer su suvlasnik Marko Vuković i njegov savjetnik Damir Dragičević u kontaktu s Rusima, koji žele s Adriadieselom ugovoriti proizvodnju tešku 30 milijuna eura, ali je u okolnostima nelikvidnog proizvođača to bilo pod velikim znakom pitanja. Ako iza Adriadiesela stane Karlovačka banka, taj posao je sasvim izgledan", smatra Bubaš.

Navodi i kako je NO spreman prepustiti KABA-i upravljačka prava s djelomičnom izmjenom članova Uprave, te kako su to od njih ovih dana tražili Marko Vuković i savjetnik Uprave KABA-e Damir Dragičević, "jer je alternativa stečaj, štoviše likvidacija tvrtke".

Dragičević je potvrdio da se pregovara o mogućim rješenjima za spas Adriadiesela, ali i dodao da pritom žele prije svega osigurati povrat bankinog novca, jer da Adriadiesel banci duguje između 15 i 16 milijuna kuna. O konkretnim pregovorima s ruskim partnerima nije htio govoriti, kao ni o navodnom preuzimanju vlasništva nad Adriadieselom, no najavio je da će se "uskoro o tome znati više".

KABA želi vratiti uloženi novac


Za sada, doznaje se, Karlovačka banka nije zainteresirana za preuzimanje vlasništva, ali preuzimanjem upravljanja nad Adriadiselom žele sebi stvoriti sigurnost u povrat uloženog novca, odnosno u ozdravljenje firme.

Bubaš je rekao da bi KABA postavila novi Nadzorni odbor i novu-staru upravu, najvjerojatnije bi proveli ugovor s Rusima za nuklearni program, dovršili započete narudžbe i ugovarali nove poslove za brodogradnju.

"Koliko znam, oni već istražuju i tržište Iraka, čija vlada ovih dana sastavlja popis potreba za dizelske elektrane za proizvodnju električne energije diljem zemlje, no konkretne potrebe s dinamikom proizvodnje motora za njih (u Adriadieselu) znat će se najranije u svibnju", kazao je.

Naime, s Vukovićem i Dragičevićem su predstavnici vlasnika - Renato Fonović i Veljko Grbac u ime Uljanika (27,97 posto vlasništva), Nenad Končar u ime Jadranskih ulaganja (29,17 posto) i Marko Bubaš kao predstavnik države (32,23 posto) - razgovarali prošlog tjedna. Tada su najavili sjednicu Nadzornog odbora najkasnije do ovog utorka, ali se ona još nije održala.

Štrajk se nastavlja

Predsjednik Radničkog vijeća Adriadiesela Vlatko Benković rekao je danas Hini da se štrajk nastavlja, ali na žalost i odlazak radnika iz tvrtke.

Lani je u Adriadieselu radilo 250 radnika, a trenutno ih je, nakon što je danas otkaz dao još jedan radnik, ostalo samo 203. Tvrtki, istaknuo je, treba žurno rješenje, a radnicima je rečeno da će se Nadzorni odbor sastati sutra ili najkasnije u ponedjeljak. Zadnja plaća, koja je bila isplaćena početkom veljače, odnosila se na pola plaće za studeni prošle godine.

Osim tri najveća vlasnika, suvlasnici Adriadiesela su Grad Karlovac s 5,01 posto vlasništva i TDM Brodosplit s 5,42 posto. Iako je najveći pojedinačni vlasnik tvrtke država, nedavno im je račun blokirala Porezna uprava zbog neplaćenih poreza i doprinosa.

Pročitajte više