Adriatic institut: Hoće li nove EU potpore dodatno obogatiti hrvatske korumpirane političare i njihove prijatelje?

Foto: Guliver image/Getty images
 
POREZNI obveznici zemalja Europske unije izloženi su riziku hrvatske korupcije, organiziranog kriminala i ekonomskog kolapsa, priopćio je Adriatic Institut.
 
Adriatic institut za javnu politiku, neovisni think tank, izrazio je razočaranje što se premijerka Angela Merkel i čelnici drugih zemalja članica Europske unije nisu pridržavali svojih vlastitih kriterija u odobravanju ulaska Hrvatske u EU.
 
U svom Otvorenom pismu premijerki Angeli Merkel o Hrvatskoj u travnju 2013.g., Institut je naveo dvanaest zabrinjavajućih pitanja, uključujući hrvatsku korupciju, organizirani kriminal, proganjanje medija, nezakonite izbore i ekonomski kolaps. Institut je tražio gostujuće strane suce i tužitelje iz zemalja sa snažnom vladavinom prava koji bi riješili korupciju javnih dužnosnika, povratili nezakonite financijske odljeve i pomogli u uspostavi neovisnog sudstva.
 
U četvrtak, 16. svibnja, njemački Donji dom ratificirao je pristupni ugovor Hrvatske s EU, sa šest suzdržanih članova.
 
"Posljedice ove pogrešne procjene leže pred nama", upozorila je Nataša Srdoč, suosnivačica i predsjednica Instituta. "Porezni obveznici država članica Europske unije moraju preispitati ​državne čelnike koji su izdali njihove interese i izložili ih opasnosti. Porezni obveznici EU zemalja više ne mogu tolerirati spašavanje korumpiranih i fiskalno neodgovornih država."
 
Institut se osvrnuo na proces hrvatskog pristupanja Europskoj uniji koji je razočarao hrvatske građane. Proces nije omogućio ekonomsku slobodu, vladavinu prava, zaštitu vlasničkih prava i neovisno sudstvo koje su građani Republike Hrvatske očekivali. Niti je riješio problem korupcije. Štoviše, sposobnost zemlje da postigne ekonomsku slobodu bit će ograničena politikama europske unije.
 
Institut je također napomenuo da su EU čelnici zanemarili lekcije iz pristupnih procesa Bugarske, Mađarske, Rumunjske i Slovenije, neizvršavanjem provjere reformi u Hrvatskoj.
 
Hrvatska stopa nezaposlenosti je 22% a nezaposlenost među mladim ljudima doseže 51,6%. 15,2 milijarde dolara nezakonitih financijskih odljeva napustilo je Hrvatsku kroz kriminal, korupciju i utaju poreza u periodu 2001-2010.g. U prosincu 2012.g., hrvatski kreditni rejting snižen je na status smeća.
 
Adriatic Institut postavio je sljedeća pitanja:
 
Hoće li EU sada morati spašavati Hrvatsku?
 
Hoće li nove EU potpore dodatno obogatiti hrvatske korumpirane političare i njihove prijatelje?

Pročitajte više