Afera Patria: Bivši predsjednik Uprave Jorma Wiitakorpi traži odštetu zbog dugotrajnosti postupka

Ilustracija: MORH

BIVŠI predsjednik uprave Patrije Jorma Wiitakorpi, jedan od optuženih u postupku u Helsinkiju protiv čelnih ljudi spomenute tvrtke zbog podmićivanja slovenskih dužnosnika prilikom prodaje oklopnih vozila, u petak je od finske države zatražio odštetu u visini od 6.500 eura zbog dugotrajnosti sudskog procesa. Wiitakorpi svoj zahtjev temelji na činjenici da je finski sud odlučio suđenje za Patriju u Sloveniji spojiti sa suđenjem za sličnu korupcijsku aferu u Hrvatskoj, zbog čega će se cijela stvar oduljiti.

Suđenje za slovensku Patriju danas se privodi kraju, a potom će najvjerojatnije u prosincu početi suđenje za podmićivanje hrvatskih dužnosnika prilikom prodaje 84 oklopna vozila Hrvatskoj u vrijednosti 112 milijuna eura. Mito za hrvatske predstavnike, tvrdi finsko tužiteljstvo, iznosio je 1,5 milijuna eura, a Finci za primanje mita optužuju, između ostalih, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te bivšeg direktora "Đure Đakovića - specijalnih vozila" Bartola Jerkovića, koji su negirali navode optužbe.

Dio postupka vezan za Hrvatsku bi se trebao okončati u veljači ili ožujku, a presude se očekuje krajem proljeća ili početkom ljeta. Presude će tada biti izrečene za sve optužene, uključujući i za Wiitakorpija i glavnog financijskog direktora Patrije Kaiju Nurmiju, iako oni nisu obuhvaćeni sudskim postupkom koji će se voditi za hrvatsku Patriju.

U hrvatskom dijelu postupka su među šestoricom optuženih trojica iz slovenskog dijela sudskog postupka, bivši izvršni predsjednik Patrije Vehicles Heikki Hulkkonen, zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niitynen i direktor prodaje Tuomas Korpi.

Osim izlaganja završnih riječi, danas bi se trebala održati i rasprava o kazni za optužene. Tužitelj Jukka Rappe je najavio da će za Wiitakorpija zatražiti kaznu od dvije i pol godine zatvora te jednogodišnju uvjetnu kaznu za Nurmija.

Pročitajte više