DP traži puno veće plaće ministara. "Neka me strijeljaju, ali provest ću to"

Foto: Pixsell/Matija Habljak

Mario Radić, koji figurira kao stvarni šef Domovinskog pokreta, potvrdio je da će u pregovorima s HDZ-om tražiti i značajno povećanje plaće ministrima u novoj vladi. U toj vladi bi, prođu li pregovori HDZ-a i DP-a onako kako se očekuje, trebali sjediti ministri iz obje stranke. Sam Radić kaže da je spreman ući u vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali za sve ostale traži znatno povećanje plaća, javlja 24sata.

"Neka me strijeljaju i napadaju, ali provest ćemo odmah taj nepopularni potez kojeg se svi boje. Jednostavno za ove plaće se ne mogu dobiti kvalitetni ljudi koji bi se ozbiljno prihvatili posla u ministarstvima", rekao je Radić. Time je potvrdio informaciju da se u pregovorima s HDZ-om Domovinski pokret zalaže za veće plaće dužnosnika, i to ne samo ministara nego i premijera i državnih tajnika.

Plaće ministara sada iznose od 2300 do 2800 eura, ovisno o broju djece, godinama staža i o tome jesu li i potpredsjednici vlade. Premijer Andrej Plenković s troje malodobne djece ima plaću 3262 eura neto.

"Dobrog igrača mora se platiti"

Radić je potvrdio i da planira biti jedan od ministara u novoj vladi.

"Ja sam spreman raditi pro bono i odreći se plaće. Nisam ušao u politiku zbog novca, imam dovoljno. Ali svim ostalim moraju rasti plaće. Ne bi ni Dinamo bio tako dobar da kupuje igrače u Sesvetama i niželigašima. Dobrog igrača se mora platiti, tako se mora platiti i dužnosnika", rekao je Radić.

Vlada je prije godinu i pol već bila donijela zakonske izmjene kojima bi rasle plaće dužnosnicima, ali su na kraju od toga odustali bojeći se reakcije birača. Po tom prijedlogu, plaće su jednako rasle i saborskim zastupnicima i ministrima iako je odgovornost neusporedivo veća.

"Još radimo izračune za prijedlog. Ali po njemu će svakako manje rasti plaće saborskim zastupnicima nego dužnosnicima u vladi upravo zbog ogromne razlike u obimu posla i odgovornosti", zaključuje Radić.

Pročitajte više