"Afera Strojarska": U poslovima Crkve i Bandića ima posla i za DORH

Foto: Index

"AFERA Strojarska" na kojoj Crkva u Hrvata misli zaraditi 18 milijuna eura uzima sve više maha, a s novim detaljima do kojih smo došli trebali bi probuditi interes i Državnog odvjetništva. Naime, postavlja se pitanje kako je uopće projekt Strojarska, koji je već poodmakao u izgradnji, došao do građevinske dozvole?

> Ekskluzivno: Bandić i Crkva došli do građevinske dozvole tako što su izbrisali aktivni nogometni klub iz 1954. godine!

Naime, na dijelu zemljišta na kojem se planira stambeno-poslovni centar i dalje je ucrtano Nogometno igralište. Prema važećem Zakonu o sportu, i to članku 68., prenamjena igrališta se ne može izvesti bez posebne suglasnosti resornog ministarstva. Kako smo provjerili kod nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, takva suglasnost ne postoji.

Nema suglasnosti za prenamjenu igrališta!

"Ministarstvo nije izdalo suglasnost za prenamjenu iz članka 68. stavka 1. Zakona o sportu, a sukladno stavku 2. istoga članka ne smijemo ju niti izdati ako jedinica lokalne, odnosno regionalne (područne) samouprave nije planirala odgovarajuću zamjensku površinu ili ako investitori prenamjene javne sportske građevine, odnosno vlasnik javne sportske građevine koja se uklanja ne preuzme obvezu i osigura uvjete izgradnje odgovarajuće zamjenske javne sportske građevine te u slučaju iz stavka 3. ako se radi o građevini od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od ministarstva kojeg vodi Željko Jovanović. 

Grad Zagreb izdao je tako u lipnju prošle godine  građevinsku dozvolu bez potrebne suglasnosti.


Iz ovog dokumenta vidljivo je kako je Grad Zagreb prodao zemljište. no u Službenom glasniku Grada Zagreba takve odluke nema!   

Osim nepostojeće suglasnosti, sporni su i nesređeni imovinsko-pravni odnosi, a koji su vidljivi u Zemljišnim knjigama. Na parcelama su i dalje upisani Nadbiskupija Zagrebačka i Grad Zagreb iako je stanje trebalo biti svedeno "1/1" davno prije lipnja prošle godine kada je izdana građevinska dozvola.

No, to se radi tek sada, šest mjeseci nakon izdavanja dozvole i nakon što su poodmakli građevinski radovi. U zemljišniku su tako od ponedjeljka aktivne tri plombe na zemljište koje je u  posjedu Grada Zagreba.

Vidljivo je isto tako kako je riječ o kupoprodajnim ugovorima i kako je u tijeku promjena vlasništva. Kako smo provjerili, od svibnja 2012. godine do danas u Službenom glasniku Grada Zagreba nije izašla ni jedna odluka o prodaji tog zemljišta pa se postavlja pitanje kako je moguće da Grad Zagreb prodaje zemljište bez službene odluke?



Država je zemlju vratila Klubu 2009. godine, no Grad Zagreb ju je oduzeo tri godine kasnije bez da je obavijestio NK Sloga Gredelj da su ostali bez vrijednog zemljišta!

Treći sporan trenutak "afere Strojarska" vezana je uz naše ranije otkriće kako je na području Strojarske gdje se gradi poslovni centar jedan dio parcele pripadao Nogometnom klubu Sloga - Gredelj koji je aktivan još od 1952. godine. No, grad Zagreb jednostranom odlukom donio je u svibnju prošle godine rješenje prema kojem današnja NK Sloga Gredelj, koja se natječe u četvrtoj ligi, nije pravni sljednik NK Sloge iz 1954. godine!

Tom Nogometnom klubu država je vratila zemljište u Strojarskoj kada i Crkvi,odnosno 2009. godine, no Zagreb im je bez da ih je obavijestio proglasio nepostojećim i upisao se u zemljište koje od vitalne važnosti za ekonomiju Kaptola. Tek od novinara Indexa djelatnici Kluba su saznali kako su izgubili zemlju. Kako smo doznali, Klub će sljedeći tjedan održati Skupštinu, a vrlo je vjerojatno kako će se podizati i kaznene prijave zbog ovog slučaja. Naime, Grad Zagreb im je bez znanja i bez da su primili ikakvu obavijest oduzeo zemlju.

Što je zapravo Projekt Strojarska?

Podsjetimo, Nadbiskupija zagrebačka odlučila je zemljište u centru Zagreba, u Strojarskoj ulici, na 10 tisuća četvornih metara, dati u koncesiju za izgradnju stambeno-poslovnog prostora s parkom, trgovačkim, ugostiteljskim i javnim sadržajima. Zemlju su dobili kao povrat 2009. godine, a prije dvije godine raspisali su natječaj za projekt na kojem je pobijedila tvrtka Proarh, dok je tvrtka VMD Promet izabrana je kao investitor poslovno-stambenog kompleksa.

Crkva je VMD-u dala projekt u koncesiju i to za 18 milijuna eura kako bi došli do novca za Katoličko sveučilište. Zemlja na parceli i dalje je u vlasništvu Crkve, a tvrtka VMD dobila je pravo građenja i ta je tvrtka bila nosioc za izdavanje potrebnih dozvola.  

Pročitajte više