Afganistan i dalje daleko od mira, talibani ne posustaju

Foto: FAH

NAKON što je procurila informacija da su afganistanski talibani naznačili spremnost da počnu razgovore o okončanju rata u Afganistanu, viši predstavnici militanata otputovali su u Islamabad na razgovore o idućim koracima no vratili su se s jasnom porukom Pakistana da talibani moraju riješiti razdor među svojim vođama ili razgovori neće početi.

Upozorenje je podsjetnik koliko će čak i uz pomoć Pakistana, nekadašnjeg podržavatelja talibaana koji još uvijek ima utjecaj na njih, biti teško pridobiti afganistansku vladu i pobunjenike da sjednu za isti stol a pogotovo da dogovore trajan mir.

Dvojica talibanskih vođa na koje se odnosi pakistanski odgovor su politički čelnik Akhtar Mohammad Manosur, koji je za pregovore, i ratni zapovjendik Abdul Qayum Zakor, bivši zatvorenik u Gunatanamu, koji se protivi razgovorima s Kabulom.

Pregovori s Kabulom

Mansour i Zakir, dugogodišnji suparnici, nedavno su se sastali kako bi riješili njihove osobne razlike i tim povodom zaklali ovcu kako bi gozbom obilježili događaj, rekla su dva talibanska izvora.

Mansour, međutim, nije uspio uvjeriti Zakira da odustane od protivljenja izravnim pregovorima s Kabulom koje smatra "gubljenjem vremena" jer u Afganistanu stvarnu vlast imaju Sjedinjene Države, rekli su izvori.

Najnovija mirovna incijativa, koja se smatra perspektivnijom zbog pakistanog i kineskog posredovanja, trebala bi okončati sukob koji eskalira i u kojem svakog mjeseca ginu stotine Afganistanaca.

Možebitni iskorak dolazi nakon što su se krajem 2014. povukle strane vojne postrojbe i ostavile samo manje snage za obuku od oko 12000 ljudi.

Povlačenje stranih vojnika

Ostaju još mnoge prepreke postizanju mira. Obje strane su duboke sumnjičave a očekuje se da će talibani tražiti da se preostali strani vojnici odmah povuku što će afganistanski predsjednik Ashraf Ghani, kako se čini, sigurno odbiti.


Proces se, međutim, barem kreće, po nekoliko talibanskih izvora u Afganistanu i Pakistanu kao i višim pakistanskim i afganistanskim dužnosnicima.

Ovoga je tjedna poseban predstavnik SAD-a za Afganistan i Pakistan Danile Feldman nenajavljeno posjetio Islamabad kako bi raspravio mogućnosti za razgovor, rekla je pakistanska vojska.

Krajem veljače se izaslanstvo koje je vodio Qari Din Mohammad Hanif iz političkog ureda talibana u Kataru susrelo u Islamabadu sa čelnicima pakistanske vojske i kineskim diplomatima, po dvojici talibanskih zapovjendika i dvojici viših pakistanskih dužnosnika.

Susret se nije dogodio

Službeni glasnogovornik talibana je zanijekao da se susret dogodio. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je izjavio da izvješća da su se njihovi diplomati u Islamabadu sastali s predstavnicima talibana nisu točna.

Po dvojici viših talibanskih zapovjednika koji su izravno upoznati s posjetom talibanskog izaslanstva Islamabadu, skupina je potom otputovala u Quettu na jugozapadu Pakistana gdje se kriju mnogi talibanski čelnici kako bi ih izvijestili o preliminarnim razgovorima.


"Oni su rekli da su im pakistanski dužnsonici savjetovali da otklone naše interne razlike prije početka formalnih razgovora s Kabulom", rekao je telefonom jedan od talibanskih zapovjednika.

Kako Zakir nadzire nekolliko tisuća boraca u istočnom Afganistanu nije izvjesno da bi se bilo kakvo primirje moglo održati ako će se on nastaviti protiviti izravnim razgovorima s Kabulom.

Presuda tajanstvenom Omaru kao odlučujući faktor

Presuda Mule Muhameda Omara, povučenog vrhovnog vođe talibana, ako do nje dođe, mogla bi biti ključna. On nije viđen u javnosti od svrgavanje talibanske vlasti pod vodstvom SAD-a nakon napada 11. rujna 2001. godine.

Neki stručnjaci imaju više nade u uspjeh procesa zbog pakistanske prijetnje da će uhititi ili protjerati talibanske vođe ako odbiju pregovarati s Kabulom. To bi moglo primorati afganistanske talibane da raskinu veze s al Kaidom i pakistanskim talibanima (TTP).

Pakistanski pritisak na afganistanske talibane oživio je nakon pokolja 132 učenika u prosincu koji su u Peshawaru počinili pakistanski talibani.

U zamjenu za pakistansku potporu u razgovorima Afganistan je napao uporišta TTP-a u svojoj istočnoj pokarajini Kunar u blizini pakistanske granice što je i znak poboljšanja odnosa pod predsjednikom Ghanijem.


"Rano je, no znakovi su dobri", ocijenio je Saifullah Mahsud, čelnik instituta FATA iz Islamabada.

Ako počnu pregovori, talibani izlaze sa zahtjevima

"Afganistanski talibani ovdje imaju svoje financijere, poslove, obitelji. Afganistanski talibani dovoljno su pametni da znaju da je pakistanska država bolji kontakt od TTP-a".

Nova je i spremnost talibana da počnu razgvore bez prethodnih uvjeta, rekao je pakistanski dužnsonik izravno upoznat s procesom.

Talibanski predstavnici su, međutim, naznačili da će, ako pregovori počnu, iznijeti zahtjeve a da će jedna od njih biti i da strane postrojbe odmah napuste zemlju.

Viši Ghanijev pomoćnik je rekao da očekivani zahtjevi talibana, koji bi mogli uključivati i stroga tumačenja islamskog zakona koji su provodili tijekom svoje petogodišnje valsti, neće biti prihvaćeni.

Pomoćnik je rekao da pakistanski posrednici rade na nalaženju prostora kompromisa ali da za sada nisu izvijestili o promjeni stajališta talibana. "Ako se ti zahtjevi ne omekšaju, prvi dan razgovora mogao bi biti i posljednji", rekao je pomoćnik.

Pročitajte više