Porezna: U istarskoj općini lani prodan najskuplji stambeni kvadrat u Hrvatskoj

Screenshot: HRT

U istarskoj općini Bale prošle godine su u prosjeku prodani najskuplji stambeni kvadrati u Hrvatskoj, a prema zadnjim podacima Porezne uprave, lani je zabilježeno skoro 29.000 kupoprodaja stanova, što je pad od 6.9 posto u odnosu na 2022.

Prosječna cijena novogradnje je prošle godine iznosila oko 2250 eura po četvornom metru. Podaci DZS-a pokazuju da je u Zagrebu četvorni metar novogradnje iznosio skoro 2700 eura, piše HRT. Međutim, sudeći po oglasima, podaci DZS-a su dosta niži od stvarnih. 

Agencije za nekretnine ističu da se cijene novogradnje uglavnom kreću od 2000 do 6000 eura po četvornom metru, iako ima i onih koji postižu cijenu od 10.000 eura, prvenstveno na Jadranu. Cijene stanova i kuća na obali su 30-ak posto više nego u ostalim dijelovima Hrvatske.

Najskuplji kvadrati prodani u Balama

U općini Bale živi tek 1300 stanovnika, ali to malo mjesto u Istri pretvara se u oazu za mlade obitelji, ali i bogate strance te investitore, izvještava HRT. Prosječna cijena kvadrata za 15 prodanih stanova iznosila je 4839 eura. 

"Moram priznati da je i mene iznenadio taj podatak koji je izašao, očito je to podatak Porezne uprave, a očito je cijela klima koja je stvorena u Balama, od funkcioniranja same gradske uprave...", govori za HRT načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

Drugdje se čeka mjesecima, u Balama se izdaju građevinske dozvole za nekoliko dana

Građevinske dozvole u Balama izdaju se u samo nekoliko dana, dok se drugdje čeka mjesecima. Birokracija u Balama je efikasna, a pozicija mjesta nalazi se ni daleko ni blizu većih gradova.

"Svake godine cijene nekretnina u Rovinju rastu, što utječe na cijenu nekretnina u Balama, odnosno daje im neku trajnu vrijednost. Druga stvar je miran ruralni život, a opet blizina razvijene obale", kaže Tanija Čubrilo, agentica nekretninama.

Traži se kuća više

U Balama se traži kuća više otkada su mnogi poznati počeli s kupnjom nekretnina u općini. Povijesna jezgra u Balama uskoro dobiva novo ruho, a preizgrađenost ne postoji. Također, nema ni apartmanizacije te je broj turističkih ležajeva smanjen s 10.000 na 400.

"Malo je mjesto, ja volim mala mjesta i za djecu, imam dva sina tako da za njih je za odrastanje super! Škola, vrtić, sve je blizu. I besplatno", komentirala je Tessa iz Bala.

U Balama cijelo desetljeće razvijaju socijalnu politiku. Zemljišta koja je posjetio HRT prodana su za kunu samo kako bi se privuklo i zadržalo mlade. No, s druge strane, luksuzni apartmani privlače strance.

"Ne čudi me. Zašto? Pa zato što je sve išlo gore, a i Bale su sada jako popularne", kaže Ljubinka iz Rovinja. "To nije realna cijena za kvadrat bilo kakve stare zgrade", smatra Rovinjanka Jasenka.

Pročitajte više