Afrički "bog rata" proglašen krivim za sudjelovanje u ubojstvima, mučenjima i silovanjima u Sierra Leoneu

PRVI čelnik jedne afričke države izveden pred Međunarodni sud za ratne zločine danas je proglašen krivim za sudjelovanje u ubojstvima, silovanjima, novačenjima djece i tjeranju žena u seksualno ropstvo tijekom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu, u kojima je ubijeno više od 250.000 osoba, javlja CNN. Sud će mu kaznu odrediti na saslušanju zakazanom za 16. svibnja.

Krijumčarenje "krvavim dijamantima"

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor teretio se po 11 točaka optužnice, a pred posebnim sudom za Sierra Leone optužen je i za krijumčarenje "krvavim dijamantima". Optužen je da je upravo novcem od prodaje dijamanata kupovao oružje za Ujedinjeni revolucionarnu frontu (RUF) u Sierra Leoneu, koja je bila poznata po brutalnim ubojstvima diljem zemlje.

Tužiteljstvo ga tereti da je, financiranjem RUF-a, izravno doveo do izbijanja građanskog rata u Sierra Leoneu, koji je u konačnici rezultirao golemim krvoprolićem.

Djeca izvršitelji krvavih pogubljenja

Ujedinjena revolucionarna fronta bila je poznata u svijetu po svojim mučnim metodama ubijanja neistomišljenika, ali i po novačenju djece i tinejdžera. Zatvorenicima bi često mačetama odrezali udove, kako im više ne bi predstavljali opasnost, a mučenja su često "prepuštali" djeci.

Žrtve koje su preživjele brutalna mučenja svjedočile su na Sudu za ratne zločine, optužujući Taylora za izazivanje građanskog rata u zemlji. Iako ga se sumnjiči i za pokretanje građanskog rata u Liberiji, na UN-ovom sudu za ratne zločine optužen je samo za zločine u Sierra Leoneu.

Povijesna presuda prvom afričkom predsjedniku kojemu se sudilo pred ICC-om stiže nakon maratonskog procesa, koji je trajao punih pet godina, otkako je Taylor uhićen 2006. godine.

Pročitajte više