Alarmantno izvješće WWF-a: Živimo iznad svojih mogućnosti, budućnost Zemlje u velikoj je opasnosti

BRZORASTUĆA svjetska populacija, prevelika potrošnja i eksploatirani prirodni resursi ozbiljno ugrožavaju zdravlje našeg planeta, upozorio je WWF, organizacija za zaštitu biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji.

Zahtjevi i iscrpljivanje prirodnih resursa postali su nepodnošljivi i stvaraju veliki pritisak na biološku raznolikost našeg planeta, tvrdi WWF.

"Živimo kao da na raspolaganju imamo još jedan planet. Koristimo gotovo 50 posto više resursa nego što ih Zemlja može proizvesti, a ukoliko se ovakav trend nastavi, do 2030. godine neće nam biti dovoljna niti dva planeta", upozorio je generalni direktor WWF-a Jim Leape.

Organizacija je provela istraživanje koje je iznjedrilo uistinu zabrinjavajuće rezultate. Naime, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta smanjila se od 1970. godine za 30 posto. Na globalnoj razini, gotovo 13 milijuna hektara šume godišnje nestaje s planeta.

"Rastuća potreba za prirodnim resursima i brzi porast populacije na Zemlji stvaraju ogroman pritisak na biodiverzitet našeg planeta i ozbiljno ugrožavaju našu budućnost i zdravlje", zaključak je to konferencije WWF-a.

Pročitajte više