Albanska mafija: Djed konobara koji je prebio Nizozemca dvaput pokušao ubiti bivšeg dogradonačelnika Poreča

Foto: Tripadvisor.com

BRUTALNI napad na nizozemskog turista u Poreču šokirao je mnoge, ali ne i vlasnika restorana "Bijeli san" Hajdara Bilalija, čiji je 23-godišnji nećak Hajdin Bilali, koji radi kao konobar u restoranu, jednog od gostiju pretukao bokserom.

> Dvaput je operiran: Nizozemski turist požalio se što dugo čeka večeru, konobar ga nokautirao

Nesretni 38-godišnji Nizozemac umjesto večere je dobio prijelom čeljusti, prijelom nosne kosti, potres mozga i otvorenu ranu na glavi te je završio na čak dvije operacije u riječkoj bolnici.

Vlasniku je to "normalno"

"To je normalno", izjavio je Hajdar Bilali za RTL Danas obrazlažući kako su se njegov nećak i nizozemski turist potukli i kako je Nizozemac "loše pao".

A da je toj obitelji uz koju Porečani često vežu pojam "albanska mafija" svašta "normalno" govori i činjenica da je djed napadača, Sefedin Bilali, u dva navrata pokušao ubiti bivšeg porečkog dogradonačelnika Edu Kosa. Kos se obitelji zamjerio zbog problema s korištenjem terase Gradske kavane u Poreču.

Za dva naručivanja ubojstva dobio 13 godina zatvora

U to vrijeme 72-godišnji Sefedin Bilali, kao naručitelj dva pokušaja atentata na Kosa, uhićen je u studenom 2011. godine.

Do prvog pokušaja atentata na Kosa je došlo sredinom listopada 2006. godine kad je pod Kosov automobil podmetnuta bomba. Kos srećom nije stradao u eksploziji, ali je automobil u potpunosti uništen.

Četiri godine kasnije, sredinom studenog 2010. godine, Kosa su pokušali ubiti u dvorištu njegove obiteljske kuće, ali se uspio obraniti.

Bilali je zbog naručenih atentata osuđen na 13 godina zatvora.

Povezani i s Januzom Dervishijem

Zanimljivo je da je obitelj povezana i s albanskim kriminalcem i dilerom Januzom Dervishijem. Naime, Bilali je 2002. na osnovu krivotvorene dokumentacije uspio od Hypo Leasing Kroatien d.o.o. dobiti višemilijunski kredit.

Naknadnom provjerom je utvrđeno je da su Sefedin Bilali i Januz Dervishi sklopili kupoprodajni ugovor kojim je Bilali Dervishiju prodao slastičarnicu "Bijeli san", koju je založio kod Hypo Alpe-Adria banke.

Pročitajte više