Američki diplomat protjeran iz Indije nakon što je SAD uhitio indijsku konzulicu

Ilustracija: YouTube

AMERIČKI diplomat u Indiji otputovao je u SAD nakon što ga je protjerao New Delhi, kao mjeru odmazde u diplomatskoj minikrizi izazvanoj uhićenjem indijske konzulice u New Yorku.

To je protjerivanje u subotu punilo naslove indijskog tiska pored fotografija indijske diplomatkinje Devyani Khobragade koja je u petak navečer doputovala u New Delhi.

"Zahvaljujem vam puno na podršci. Moja vlada i moji odvjetnici izjasnit će se u moje ime", rekla je 39-godišnja diplomatkinja. Nakon odluke indijske vlade da od SAD-a zatraži opoziv svoga diplomata iz veleposlanstva u New Delhiju, tabloid Daily Mail piše: "Indija odgovara protjerivanjem diplomata", dok dnevnik Indian Express objavljuje naslov: "Delhi se osvećuje nakon protjerivanja".

SAD je u petak objavio da "duboko žali" zbog protjerivanja svojeg diplomata te želi popraviti odnose s Indijom koju Washington smatra ključnim saveznikom naspram sve veće regionalne moći Kine.

Devyani Khobragade, zamjenica glavne konzulice u New Yorku, uhićena je 12. prosinca i pritvorena na 48 sati. Američko pravosuđe optužuje je da je potplatila i izrabljivala kućnu pomoćnicu, također Indijku Sangeetu Richards, te da je lagala i proizvela lažne dokumente kako bi ova dobila radnu vizu.

Tijekom kratka pritvora, diplomatkinju su pretražili po tijelu što je izazvalo zgražanje New Delhija.

Pročitajte više